Blauwe ogen verbeteren dierenwelzijn niet

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op vrijdag 20 januari 2012.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange, woordvoerder landbouw en volksgezondheid, vindt dat de Europese Commissie op het gebied van dierenwelzijn goede bedoelingen heeft maar dat de controle op de uitvoering van de regelgeving in de lidstaten meer prioriteit moet krijgen.

"De Commissie gaat de komende jaren lidstaten weer op hun blauwe ogen geloven dat de hogere eisen op het gebied van dierenwelzijn ingevoerd worden, maar vergeet te controleren of dat ook daadwerkelijk gebeurt. Vaker en harder optreden is nodig. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor de ondernemers. Het verhogen van dierenwelzijn op een bedrijf kost veel geld. Dat geld is goed besteed, maar het kan niet zo zijn dat ondernemers die investeren om aan de regels te voldoen moeten concurreren op de markt met ondernemers die zich niet aan de regels houden", aldus De Lange in reactie op de dierenwelzijnstrategie van de Europese Commissie. Volgens De Lange zijn ook de problemen rond het Europese legbatterijverbod dat sinds 1 januari van kracht is resultaat van een afwachtende en weinig doortastende houding van de Europese Commissie op het dierenwelzijndossier.

De Lange is woordvoerder op het dossier diertransport voor de Europese Volkspartij, de grootste fractie van het Europees Parlement waartoe ook het CDA behoort