Romney versus Gingrich in South Carolina - Hoofdinhoud
Na Iowa en New Hampshire is het vandaag de beurt aan South Carolina. De derde staat waar een Republikeinse voorverkiezing plaatsvindt, opnieuw een primary.
Tot een week terug leek het een bekeken zaak. Volgens de polls stond de gematigde favoriet Mitt Romney -die ook steun kreeg van de afgehaakte Jon Huntsman- in South Carolina twintig punten voor. Na deze staat zou hij de nominatie eigenlijk al op zak hebben. Bovendien leken zijn overgebleven tegenstrevers (de evangelische Santorum, de libertaire Paul en de conservatieve Gingrich) te verschillend en te verdeeld om hem nog in problemen te brengen.
Romney versus Gingrich
Maar zoals zo vaak in Amerikaanse verkiezingen liep het toch weer anders. South Carolina wordt vandaag alsnog spannend! Want afgelopen week gebeurde er een hoop en werden de kaarten opnieuw geschud.
Zo bleek Romney slechts 15% belasting over zijn grote vermogen te betalen, erg weinig voor iemand die toch al het aura van een kille saneerder heeft. Zo wist Newt Gingrich zich -uit schijnbaar kansloze positie- terug te vechten in de race. De inmiddels kansloze Texaanse gouverneur Rick Perry trok zich terug en steunde hem. En intussen bleek dat in Iowa stemmen zoek waren en bleek bij hertelling dat niet Romney maar Rick Santorum Iowa nipt gewonnen had. Uiteindelijk koos de Republikeinse partij ervoor geen winnaar aan te wijzen. Allemaal niet van grote invloed vanwege het kleine aantal afgevaardigden, maar toch. Romney kan niet meer zeggen dat hij beide staten gewonnen heeft. Deukjes dus.
Ook Newt Gingrich heeft trouwens geen pijnvrije campagne. Zijn boze ex-vrouw openbaarde namelijk dat hij een open huwelijk had voorgesteld. En wel nadat zijn toenmalige vrouw erachter was gekomen dat hij een affaire had met zijn assistent Callista, zijn huidige (derde) vrouw. Dit soort zaken liggen niet erg lekker in de VS. En al helemaal niet in het conservatieve (rechts-christelijke) South Carolina.
Nek aan nek
Na een reeks keiharde debatten en nietsontziende televisiespotjes is het vandaag aan de Republikeinse kiezers.
Het gaat dus tussen Gingrich en Romney. En het gaat om meer banen, minder overheid en vooral de vraag wie kan zorgen dat Obama geen tweede termijn krijgt. Ondanks zijn gematigde koers en wat onderkoelde stijl leek Romney het voordeel van de twijfel te krijgen. Maar gisteren was het ineens nek aan nek. En vandaag kan het dus zomaar overslaan naar de hardere -volksere- Newt Gingrich. Het zou wat zijn. Zoals de Amerikaanse (voor)verkiezingen altijd wat zijn.