Europese afspraken voor reorganiserende bedrijven nodig - Hoofdinhoud
De Europese Commissie gaf woensdag in een discussiestuk (pdf) een nieuwe impuls aan de discussie over reorganisaties van bedrijven in de Europese Unie. Globalisering, de omschakeling naar een duurzame economie en de wereldwijde crisis zorgen ervoor dat bedrijven zich moeten aanpassen. GroenLinks wil dat die omschakeling tijdig en sociaal verantwoord plaatsvindt.
Oude verdienmodellen
De economische, maar vooral ook de sociale kosten van bedrijven die hardnekkig vasthouden aan ouderwetse verdienmodellen zijn gigantisch, stelt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen:
“Er is sprake van wegtrekkende bedrijven, massa-ontslagen en leegloop van regio's. Het is daarom van belang dat de Europese Unie en lidstaten beleid maken dat bedrijven aanspoort om op tijd te reorganiseren. Maar dan wel op een sociaal verantwoorde manier.”
Verschillen in sociale regels
In de Europese Unie zijn bedrijven vrij om zich overal te vestigen. De sociale regels om werknemers goed te begeleiden in tijden van reorganisatie verschillen enorm van land tot land. Er bestaan nauwelijks minimumafspraken op Europees niveau.
Wanneer bedrijven in Duitsland verplicht zijn om bij een reorganisatie een goed sociaal plan overeen te komen met werknemers, terwijl er in Polen niets geregeld is, bestaat het risico dat bedrijven Polen kiezen als de goedkopere optie. Een goed beleid dat werknemers aan het werk houdt, wordt op die manier afgestraft. Europese afspraken over sociale verantwoordelijkheden van bedrijven en overheden bij reorganisaties kunnen dit voorkomen.
Europees globaliseringsfonds
Momenteel betaalt het Europees globaliseringsfonds een deel van de rekening voor bedrijven die zich te laat aanpassen en van overheden die weinig hebben geregeld voor werknemers. Uit het fonds worden ontslagen werknemers weer aan het werk geholpen. “Rijke bedrijven en overheden laten de EU nu ten onrechte opdraaien voor de rekening, omdat fatsoenlijke Europese afspraken over hun verantwoordelijkheid ontbreken”, aldus Cornelissen.
GroenLinks steunt de aanzet die de Europese Commissie doet in het discussiestuk, maar wil snel overgaan tot harde afspraken.
Cornelissen: “De discussie over reorganisatie duurt nu al ruim tien jaar. Het Europees Parlement heeft gevraagd om bindende afspraken. Door de economische situatie in Europa is haast geboden.”