‘Roep om democratie moet door Europa krachtig beantwoord worden’ - Hoofdinhoud
De straten en pleinen van Cairo vullen zich de laatste dagen met arbeiders, studenten, kunstenaars en intellectuelen. Ook in andere steden van Egypte gaan de mensen de straat op, allen met hetzelfde doel: democratische hervormingen, banen en een betere toekomst voor huidige toekomstige generaties. Eerder werd deze massale schreeuw om democratie ook in Tunesië gehoord.
Cruciaal moment
“Dit is het moment voor Europa om als één man achter de democraten in Egypte te gaan staan", aldus Thijs Berman tijdens een bijeenkomst in Groningen. Hij begrijpt de recente ontwikkelingen in de Arabische wereld goed. “De onrust is goed te verklaren. Het probleem is dat een groot deel van de bevolking jong en goed opgeleid is, maar geen werk of uitzicht op een goede baan heeft. Dit zorgt voor ontevredenheid." Berman vervolgt: “Daarnaast proberen veel mensen los te komen van het dictatoriale juk waaronder ze al jaren gebukt gaan."
Europa en de Verenigde Staten hebben jarenlang ingezet op een schijnstabiliteit. Dit betekende een keuze voor steun aan Mubarak. Dit is volgens Berman een verkeerde keuze geweest. “Natuurlijk is stabiliteit gewenst, maar we moeten er voor zorgen dat deze ook op de lange termijn gewaarborgd is. Hier is te weinig aandacht voor geweest. Alleen de rechtstaat, met rechten en kansen voor iedereen kan werkelijke rust garanderen. Er moet dus aandacht komen voor democratische hervormingen en werkgelegenheid. Dit zijn precies de thema’s waar wij ons als sociaaldemocraten in het EP sterk voor maken."
‘Europa moet de democraten onverdeeld steunen’
Catherine Ashton, Hoge vertegenwoordiger Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, reageerde volgens Berman te voorzichtig op de gebeurtenissen in de Arabische wereld. Hij heeft liever dat de EU steviger stelling neemt. “Europa moet de democraten onverdeeld steunen en harde eisen stellen." Dit betekent volgens hem dat Europa het aftreden van Mubarak moet eisen en het land moet ondersteunen in de totstandkoming van eerlijke verkiezingen en een nieuwe regering.
“We moeten de demonstranten en vooral de jongeren blijven steunen. Zij zijn deze protestbewegingen begonnen, zij hebben mensen gemobiliseerd en in beweging gekregen. Juist zij verdienen onze volledige steun bij het democratiseren van hun land."
Afghanistan
De huidige omwentelingen in de Arabische wereld laten volgens Berman nogmaals zien hoe belangrijk het is om op te komen voor democratie, mensenrechten, het beschermen van minderheden en het creëren van gelijke kansen over de hele wereld.
Voor een land als Afghanistan geldt dit uiteraard niet minder. De Nederlandse regering verkreeg onlangs een meerderheid in het parlement voor een politiemissie naar Afghanistan. Berman ziet niets in de Nederlandse politiemissie naar dit land. “Deze politiemissie is een grote vergissing. Ik ben een voorstander van het opleiden van de politie, maar dan wel door politiemensen." Hij ziet meer in een hoofdzakelijk civiele missie van EUPOL, de gezamenlijke EU-missie die zich richt op het opleiden en opzetten van de politiemacht in Afghanistan.
Berman leidde de Europese waarnemingsmissie bij de verkiezingen in Afghanistan in 2009 en was onlangs nog in Kabul voor de installatie van het nieuwe Afghaanse parlement. Hij heeft hier met eigen ogen kunnen zien dat er juist in politiek opzicht veel moet veranderen. “Het Westen sluit de ogen voor de huidige corruptie in Afghanistan, en net als in Egypte en Tunesië is die houding ingegeven door het grote belang van "stabiliteit". Dat ondermijnt onze geloofwaardigheid en die van de regering in Kabul enorm. De sociaaldemocraten in het EP steunen dit absoluut niet. Wij vinden dat Europa haar stem moet verheffen en moet breken met de corruptie aan de top", aldus Berman.
Volgens hem kan dit door bijvoorbeeld bepaalde benoemingen niet goed te keuren. “Daarnaast moeten we nog veel meer investeren in justitie. Je kunt wel een goede politieman hebben, maar als de rechter vervolgens corrupt is heb je er nog niets aan. Juist op deze gebieden kunnen we als Europa echt een verschil maken."