De wereld achter het nieuws - Hoofdinhoud
Sommigen doen er een moord voor om erin te komen. Anderen proberen er juist ten alle tijde uit te blijven. Het nieuws. Niet alleen is het nieuws een magneet die aantrekt en afstoot. Ook is het een vergrootglas dat het ene onderdeel uitvergroot maar andere juist onzichtbaar maakt.
Neem de telecombedrijven KPN, T-Mobile en Vodafone. Ze kwamen in het nieuws omdat twee klokkenluiders aan Nieuwsuur hadden opgebiecht dat er sprake was van verboden prijsafspraken en kartelvorming. De NMa deed een inval. De media dook er op. Terecht, want misschien hebben consumenten jarenlang teveel betaald. "Dat zou een schande zijn". Inderdaad ja.
Maar toch. Ongeacht de uitkomst van het NMa-onderzoek weet iedereen al lang dat de telecommarkt niet goed werkt. Want als drie bedrijven de hele markt domineren, hoeven ze niet eens prijsafspraken te maken om de tarieven hoog te houden. De enige remedie is meer concurrentie, door nieuwe toetreders een kans te bieden. Daar heeft de Tweede Kamer het afgelopen jaar veel werk van gemaakt. Na een lang proces hebben we bedongen dat bij de komende veiling van telecomfrequenties twee nieuwe aanbieders een kans krijgen. Een goed resultaat dat echt verandering gaat brengen. Daar hoor je dan toch minder over.
Een ander voorbeeld is Buma/Stemra. Het regent al jaren klachten over deze organisatie die er is om het auteursgeld van muziekmakers en tekstschrijvers te innen en te verdelen. D66 pleitte er in juni voor om Buma onder curatele te stellen. En in oktober vroegen we verscherpt toezicht. De andere fracties haalden steeds hun schouders op en hielden zich op de vlakte.
Totdat PowNews met een onvolprezen uitzending kwam waarin ze lieten zien hoe een (inmiddels afgetreden) Buma-bestuurder op -inderdaad- schandalige wijze misbruik maakte van zijn positie. Vanaf dat moment stonden geschokte Tweede Kamerleden in de rij om er schande van te spreken en te roepen dat Buma/Stemra echt keihard aangepakt moest worden. Typisch, maar nu gaat er tenminste wat gebeuren.
Wel jammer dat de discussie over de toekomst van het auteursrecht nu gegijzeld is door Buma/Stemra. Terwijl de hamvraag is hoe we zorgen dat makers, auteurs, componisten en uitvoerders in het internettijdperk krijgen wat ze verdienen voor hun werk en creaties. Het antwoord op die vraag is dat er meer legaal aanbod op internet moet komen, gecombineerd met goede voorlichting voor internetters. Dan is het downloadverbod van staatssecretaris Teeven ook niet nodig.
Dat zou pas goed nieuws zijn.