Wetten zijn geen worstjes: Laat zien hoe Europese regels gemaakt worden - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement debatteert woensdag over de EuroWob, voorstellen om het proces van Europese wetgeving transparanter te maken. De christendemocratische fractie echter dreigt de EuroWob te torpederen met een reeks wijzigingsvoorstellen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini roept het CDA op om wetten niet als worstjes te beschouwen: “Burgers, journalisten en maatschappelijke organisaties willen wel degelijk weten hoe Europese regels gemaakt worden. Dat is hun goed recht.”
Open mogelijke besluitvorming
De Europese instellingen mogen in de toekomst minder informatie onder de pet houden, volgens het voorstel waarover het Europarlement donderdag stemt. Zo moeten documenten die worden opgesteld en uitgewisseld om tot wetgeving te komen meteen openbaar worden. “Inzage in documenten is een grondrecht van burgers”, stelt Sargentini, die meeschreef aan het voorstel voor een verbeterde Europese openbaarheidsverordening. Het Verdrag van Lissabon verplicht de Europese Unie tot zo open mogelijke besluitvorming. Dat is het beste medicijn tegen wanbestuur, corruptie en stiekem gelobby, aldus Sargentini.
Christendemocraten zijn tegen
De christendemocraten in het Europarlement, die de grootste fractie vormen, dreigen de verbeteringen te dwarsbomen met een reeks van amendementen. Zij zijn van mening dat “onbeperkte toegang tot documenten, de voorbereidende wetgevingsdocumenten en alle ermee verband houdende informatie over de diverse stadia van de interinstitutionele procedure (…) de besluitvorming aanzienlijk zal bemoeilijken”, volgens een verklaring die mede door CDA-voorman Wim van de Camp is ingediend. Sargentini hoort hierin de echo van CDA-minister Donner, die de Nederlandse Wet openbaarheid van bestuur (Wob) wil uitkleden. “Wetten zijn als worstjes”, sprak Donner eerder dit jaar. “Je kunt maar beter niet zien hoe die gemaakt worden.”
Deze paternalistische opstelling is hopeloos uit de tijd, vindt Sargentini. De democratie drijft op mondige burgers die zich willen informeren. Juist in de Europese Unie, met haar ingewikkelde conflicten en compromissen, is het van belang dat mensen wél mogen weten hoe wetten gemaakt worden. “Maatschappelijke organisaties willen, terecht, tijdig invloed kunnen uitoefenen. Anders wint de kapitaalkrachtigste lobby met de beste toegang tot de achterkamertjes”, aldus Sargentini.
Sargentini waarschuwt: “Het domste wat we kunnen doen, in deze tijd van crisis en groeiende euroscepsis, is de luiken dichtgooien. Ik roep het CDA dan ook op om de EuroWob niet te slopen.”
Video: