Europarlement: Geef arrestanten brief met rechten - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement nam woensdag met overgrote meerderheid een voorstel aan om verdachten voortaan bij hun aanhouding meteen een zogenaamde 'letter of rights' te geven. In deze rechtenbrief kan de verdachte in zijn eigen taal lezen welke rechten hij heeft bij zijn arrestatie. Het voorstel maakt deel uit van een pakket aan Europese maatregelen om de rechten van verdachten beter te waarborgen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is blij dat het voorstel is aangenomen en hoopt dat het Europarlement ook andere maatregelen om de procedurele rechten van verdachten te waarborgen aanneemt.
Weten wat je rechten zijn
Het is belangrijk dat wanneer je onverhoopt in een situatie terechtkomt waarin je als verdachte wordt aangemerkt, dat je dan ook weet wat je rechten zijn, stelt Sargentini.
“De meeste mensen hebben hier waarschijnlijk nooit over nagedacht, maar stel je voor dat je in een ander Europees land door een misverstand wordt aangemerkt als verdachte. Dan is het natuurlijk heel fijn dat in het Nederlands kunt lezen welke rechten je hebt.”
Volgens het voorstel moet de politie de rechtenbrief geven voordat het verhoor van een verdachte begint. In de brief staat in ieder geval informatie over
-
-het recht op een advocaat,
-
-hoe rechtsbijstand verleend kan worden,
-
-het recht om te weten waarvan men beschuldigd wordt,
-
-het recht op een tolk en vertaling en
-
-het recht om te zwijgen.
Ook moet de brief over een aantal andere rechten, zoals het recht om anderen (inclusief het consulaat) te mogen informeren over je arrestatie en het recht op toegang tot je eigen dossier. Ook moet de brief informatie bevatten over het recht op medische bijstand en over de periode dat je in vastgehouden mag worden.
Harmoniseren van rechten van verdachten
Sargentini merkt wel op dat de rechten van verdachten nog teveel verschillen tussen de Europese landen. Het voorstel voor een Europese rechtenbrief is dan ook pas echt effectief als verdachten in heel Europa beschikken over dezelfde rechten. “Dit voorstel gaat over het informeren van verdachten over hun rechten, maar het is belangrijk dat deze rechten binnen de EU gebaseerd zijn op minimumstandaarden. Een Nederlandse verdachte moet namelijk in Polen dezelfde rechten hebben als in Engeland of in Nederland.”