EU-Rusland top: bij partnerschap horen ook verplichtingen

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op woensdag 14 december 2011, 1:47.

De EU en Rusland zijn strategische partners, zowel op het gebied van energie, handel als economie. Maar bij partnerschap horen ook verplichtingen en respect voor waarden zoals democratie en burgerrechten. En daar schort het nog aan." Dit zegt CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (buitenlands beleid) tijdens het debat vandaag over de EU-Rusland top die aanstaande donderdag wordt gehouden.

Ria Oomen-Ruijten: "Rusland wordt nu eindelijk lid van de WTO. Dat is een goede zaak omdat daarmee een "level playing field" op economisch gebied wordt gecreëerd. Ook wordt er onderhandeld over een nieuw EU-Rusland Partnerschap overeenkomst. Hierin moet ook het energievraagstuk worden meegenomen. Het is in het belang van de EU dat de samenwerking op het gebied van energie en onderzoek in hernieuwbare energiebronnen wordt geïntensiveerd."

Volgens Ria Oomen-Ruijten mag het strategisch partnerschap niet betekenen dat Rusland niets hoeft te doen aan de verbetering van burgerrechten en respect voor democratie.

Oomen-Ruijten: "Rusland heeft bij de Doemaverkiezingen laten zien dat er nog geen respect voor democratie is. In sommige regio's was er meer dan 100% opkomst; de vroegere communisten konden tenminste nog rekenen. Ik vind het uiterst belangrijk dat hier met president Medvedev een hartig woordje over wordt gesproken. Een land dat zich laat voorstaan op rust en orde kan niet laten gebeuren dat een van de fundamentele waarden, de democratie - het kiezen en gekozen worden - zo met voeten wordt getreden."