VVD wil liberaal beleid woningcorporaties voor middeninkomens

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op zondag 27 november 2011.

Volgens woningcorporaties zouden zij van het Rijk en de Europese Commissie geen sociale huurwoningen (met een huur tot € 652,-) meer mogen verhuren aan inkomens boven de € 33.614,-. De doelgroep zou verkleind moeten worden tot huishoudens met een lager inkomen. Deze opvatting bestrijd ik ten zeerste. Middeninkomens zouden via huur, dan wel koop van een corporatiewoning, heel goed door woningcorporaties kunnen worden bediend.

Veel mensen met een middeninkomen hebben moeite met het vinden van een woning. Het gaat om de groep met een inkomen van € 33.614,- en net daarboven. Deze inkomensgrens is op voorstel van voormalig minister Van der Laan vastgesteld als bovengrens voor het toewijzen van sociale huurwoningen door woningcorporaties. De Europese Commissie heeft deze inkomensgrens vastgelegd in een beschikking om te regelen dat voor de bouw van woningen in de commerciële sector geen staatssteun mag worden verstrekt. Het Rijk staat tot op heden borg voor alle activiteiten van woningcorporaties, inclusief de commerciële activiteiten. Dit werkte marktverstorend nu commerciële partijen niet worden geborgd voor hun activiteiten door het Rijk. Zij betalen derhalve een hogere rente voor hun activiteiten bij de banken omdat ze een hoger risico lopen. Woningcorporaties wijzen op basis van de Europese beschikking de aanvragen van de groep middeninkomens van de hand omdat ze deze groep niet meer zouden mogen huisvesten.

Maar woningcorporaties mogen deze groep best huisvesten, alleen valt de financiering van dit gedeelte van het woningbestand niet meer onder de borging van het Rijk. Dit betekent dat woningcorporaties een iets hogere rente moeten betalen - marktconform - voor wat betreft de financiering van dat gedeelte van hun woningbestand dat ze aan middeninkomens verhuren. De Europese commissie stelt zich coulant op nu woningcorporaties maximaal 10% van nieuw toe te wijzen woningen toch aan de groep middeninkomens mogen toewijzen. Bovendien telt de Commissie zittende huurders niet mee. Woningcorporaties kunnen de groep middeninkomens dus heel goed bedienen. Ze betalen misschien een iets hogere rente, maar ze kunnen aan hogere inkomens ook een iets hogere huur vragen. Of liever nog, de woning te koop aanbieden aan deze doelgroep zoals beoogd wordt met het recht op koop in het regeerakkoord. Een derde van het aantal woningen in Nederland bestaat uit sociale woningbouw. Woningcorporaties hebben de woningen én de faciliteiten zoals Koopgarant om mensen met middeninkomens in staat te stellen een woning te kopen. De VVD vindt dit sociaal, liberaal en emanciperend. Mensen bouwen via eigen woningbezit een stuk eigen vermogen op met het aflossen van de woning. Dit is op latere leeftijd een hele mooie aanvulling op het pensioen

Noot

De grens van € 33.614,- staat al tijden ter discussie. Onlangs is er ook een resolutie door het Europees Parlement aangenomen waarin een streep wordt gezet door de inkomensgrens. Ik ben benieuwd wat vervolgens de definitie zal worden van sociale huurwoningen. Ik mag aannemen dat de Europese Commisise zal blijven toezien op ongeoorloofde staatssteun en een gelijk speelveld voor commerciële activiteiten van woningcorporaties en marktpartijen.