Schriftelijke vragen gesteld over alcoholmisbruik door jongeren - Hoofdinhoud
Vandaag heb ik schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar aanleiding van berichten in de media over het boek van Nico van der Lely en Mireille de Visser en Joke Ligterink "Onze kinderen en alcohol".
De vragen kunt u hieronder lezen en worden binnen 3 weken beantwoord.
Schriftelijke vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over alcoholmisbruik door jongeren
1.
Kent u de artikelen ‘Jongste Comazuiper is 10 jaar’ Telegraaf, 23 november 2011 , ‘Kinderen krijgen eerste drank vooral thuis’ www.nu.nl , 23 november 2011 en ‘Opgroeien gaat niet samen met drank’ BN De Stem, 23 november 2011 ?
2.
Kunt u een reactie geven op het boek ‘Onze kinderen en alcohol’, geschreven door Nico van der Lely en kinderpsycholoog Mireille de Visser? Wat vindt u van de voorstellen die in het boek gedaan worden? Kunt u dit toelichten?
3.
Bent u geschrokken van de bevindingen van Van der Lely en De Visser dat ondanks jarenlange inzet om alcoholmisbruik tegen te gaan de gemiddelde leeftijd van de jongeren die zich een coma zuipen gedaald is 15,6 jaar is, terwijl alcoholgebruik onder de 18 jaar tot onherstelbare hersenschade leidt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u dit toelichten?
4.
Wat is uw reactie op de cijfers die vandaag zijn uitgebracht over alcoholgebruik onder jongeren? Bent u bereid u in te zetten om het landelijk netwerk van alcoholpoli’s zo snel als mogelijk gereed te krijgen? Wat is de laatste stand van zaken wat betreft de voortgang van de pilot Poliklinieken Jeugd en Alcohol? Kunt u de Kamer beschikbare cijfers toesturen over het aantal ziekenhuizen dat inmiddels een alcoholpoli heeft, en hoeveel kinderen daar opgevangen kunnen worden?
5.
Welke methode zet u in om uw doel, het weerbaar maken van kinderen tegen de verleiding van genotsmiddelen, te bereiken? Is de effectiviteit van deze methode(s) wetenschappelijk onderzocht, en zo ja, wat zijn de uitkomsten van deze onderzoeken?
6.
Hoeveel bezuinigt u in 2012 op alcoholpreventie?
7.
Wat vindt u van de constatering dat 75% van de tieners met alcoholvergiftiging het eerste glas alcohol van hun ouders kregen? Deelt u de conclusie van Van der Lely en De Visser dat de meeste ouders te weinig weten over de risico’s van alcoholgebruik door pubers? Zo ja, welke actie onderneemt u? Zo nee, wilt u dit toelichten?
8.
Staat u nog steeds achter uw keuze om de door het Trimbosinstituut ontwikkelde en bewezen effectieve methode gericht op ouders, om te zorgen dat ze hun kinderen van de alcohol houden, weg te bezuinigen? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo nee, welke mogelijkheden ziet u om deze methode alsnog weer toe te passen?
9.
Op welke wijze garandeert u dat de strengere regels omtrent bezit en verkoop van alcohol aan kinderen wordt gehandhaafd, nu gemeenten zeggen hier geen geld meer voor te hebben en de handhaving dus niet kunnen uitvoeren?
Links