Europarlementariërs mogen PNR-akkoord inzien, maar er niet over praten - Hoofdinhoud
GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is zeer ontstemd over de geheimzinnigheid rond het nieuwe akkoord over de uitwisseling van passagiersgegevens (PNR) met de Verenigde Staten. Europarlementariërs mochten het akkoord wel in vertrouwen inzien, maar mogen er niks over zeggen. Sargentini weigert dit en noemt het akkoord een waardeloos stuk. “Waarom moet ik het als Europees politicus goed vinden dat de Verenigde Staten vijftien jaar alle gegevens van Europese reizigers opslaat?”
“Terwijl wij Europarlementariërs niks mogen zeggen, gaat Eurocommissaris Cecilia Malmström doodleuk in de pers melden wat er in het akkoord staat”, stelt Sargentini.
Profilen met data
De zorgen van Sargentini gaan met name over de gegevensopslag van iedereen die naar de Verenigde Staten reist. Volgens het akkoord mogen de Amerikaanse autoriteiten deze gegevens vijftien jaar bewaren. “Vervolgens gaat men al die jaren daar volop lopen profilen. Dat kan betekenen dat jij als onschuldige nietsvermoedende Europeaan opeens het vliegtuig niet in mag omdat er wat lichtjes bij jouw profiel op rood zijn gesprongen.”
De profiling die de Amerikanen in de toekomst loslaten op deze gegevens kan tot zeer ongewenste situaties leiden stelt Sargentini. “De Republikeinse kandidaten zijn in hun debatten alweer doodleuk waterboarden aan het goedpraten. Als ik dan denk aan Maher Arar, een Canadees die op basis van PNR ten onrechte door Amerikaanse werd opgepakt en in het geheim in Syrië tien maanden werd gemarteld, dan weet ik zeker dat dit verdrag met de Verenigde Staten voor ons absoluut onacceptabel is.”