TenneT: als het kalf verdronken is …

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op dinsdag 15 november 2011, 14:03.

‘Alarmbel TenneT over Duitse investeringen’ kopte het Financieele Dagblad vanmorgen. TenneT heeft in een brief aan de Duitse regering gevraagd om hogere tarieven voor het netbeheer, anders kan het bedrijf de noodzakelijke investeringen niet meer gefinancierd krijgen. Ik ben benieuwd of de minister van Financiën (de Staat der Nederlanden is enige aandeelhouder) de directie van TenneT hiermee laat wegkomen.

Precies twee jaar geleden nam TenneT het Duitse hoogspanningsnet van E.on over. Eén partij waarschuwde direct voor de strategische keerzijde: de SP. Tijdens een debat met minister Maria van der Hoeven wees ik al op het risico dat op het moment dat het eigendom van het netwerk niet meer in handen is van de staat (in dit geval: de Duitse staat) het risico bestaat dat de toezichthouder de tarieven extra gaat afknijpen. Dat doet immers in eigen huis geen centje pijn.

Maar volgens Van der Hoeven, gesouffleerd door de directie van TenneT, waren de Duitse nettarieven prima, de Duitse toezichthouder een voorbeeld voor Europa en het rendement op de Duitse activiteiten goddelijk. Niet dus. Vraag: wat concluderen De Jager en Verhagen bij gebleken incompetentie?

Overigens heb ik recent minister Verhagen een suggestie gedaan om het probleem op te lossen en tegelijk een strategische stap te zetten voor verbetering van de samenhang tussen de NW-Europese elektriciteitsnetwerken. Vorm een gemeenschappelijk netbedrijf voor de zwaarste verbindingen (220kV en hoger), waarin Nederland, Duitsland, de scandinavische landen en wellicht ook België en Groot Brittannië naar rato van de ingebrachte activa participeren. Zo creeer je een collectief belang in verbetering van de grote grensoverschrijdende verbindingen, de ontsluiting van grote nieuwe windparken op de Noordzee e.d.