Omgevingsrecht opnieuw op de schop

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op woensdag 2 november 2011, 16:34.

De lagere overheden zijn nog amper bekomen van de invoering van de WABO (Wet Algemene bepalingen Omgevingsrecht) en de nieuwe Waterwet, of minister Schultz van Haegen start met een wetsvoorstel dat in één klap 60 wetten en 100 algemene maatregelen van bestuur moet vervangen: de Omgevingswet. Over het waarom debatteerde de kamercommissie infrastructuur en milieu vanmorgen met de minister.

grote ingewikkelde projecten, zoals het stationsgebied Utrecht, moeten door de Omgevingswet sneller gerealiseerd worden. Mijn ervaring is echter dat de lange doorlooptijd rond het UCP niet veroorzaakt is door onduidelijke wetten, maar door zwalkend politiek beleid en onvoldoende draagvlak onder de bevolking

Waarvoor de wet precies in de plaats komt is op dit moment nog niet duidelijk. Om eerlijk te zijn: er is nog vrijwel niets duidelijk, behalve dat de minister deze (vermoedelijk) grootste wetgevingsoperatie uit de historie van de Tweede Kamer binnen deze regeerperiode door het parlement wil jagen.  Mooi, zo’n ambitieuze bewindsvrouw, maar zou het ook nog een beetje zorgvuldig kunnen? Voorlopig is mijn indruk dat het wetsvoorstel vooral tot doel heeft om de rode loper uit te rollen voor VNO-NCW en Bouwend Nederland.

Lees hier mijn inbreng in eerste termijn bij het debat: ROM 20111102 AO Eenvoudig Beter

NB er komt mede op mijn verzoek nog een afrondend debat, waarin ik een motie zal indienen om meer duidelijkheid te krijgen over het onderzoek en de andere bronnen, die ten grondslag liggen aan het wetsvoorstel.