Zwangerschapsverlof te ruimhartig - Hoofdinhoud
Vandaag zal het Europees Parlement de Raad oproepen te willen onderhandelen over de richtlijn zwangerschapsverlof. Ria Oomen-Ruijten: " Een te uitgebreide optuiging van de richtlijn heeft geresulteerd in een blokkade van de Raad, waarvoor ik destijds al heb gewaarschuwd. Ik vind dat zwangerschapsverlof volledig betaald moet worden, zoals ook in de richtlijn is vastgelegd. Het vaderschapsverlof echter hoort niet in deze richtlijn thuis. Verder vind ik dat de duur van het verlof terug mag van 20 weken naar 18 weken. We staan nu open voor onderhandelingen in deze zin."
Vorig jaar is er in het Europees Parlement gestemd over de richtlijn zwangerschapsverlof in Europa. Ria Oomen-Ruijten: " De gelijke behandeling van de vrouw is altijd een prioriteit geweest in Europa. Deze richtlijn moet vrouwen beschermen tegen discriminatie, zorgen voor veiligheid op de werkplek en eerlijke werkcondities garanderen. Dit maakt deel uit van het Europa van sociale waarden; daarom is deze richtlijn zo belangrijk."
Er zijn drie controversiële punten: de duur van het verlof, de mate van betaling en het vaderschapsverlof. Ria Oomen-Ruijten: "Ik ben tegen het vaderschapsverlof in deze richtlijn. Een uitbreiding van de duur van het zwangerschapsverlof naar 18 weken, zoals ook aanvankelijk mijn voorstel was, is verdedigbaar. In een tijd van vergrijzing moeten we ervoor zorgen dat vrouwen op de arbeidmarkt blijven en beter in staat gesteld worden om in de eerste tijd na de geboorte goed te kunnen herstellen en voldoende tijd te kunnen doorbrengen met hun baby. Ook is het goed dat Europa minimumeisen voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplek regelt. Helaas heeft het Europees Parlement voor een veel te ruimhartige regeling geopteerd, namelijk 20 weken en een invoering van het vaderschapsverlof. Destijds al heb ik gezegd dat dit tot problemen ging leiden met de nationale lidstaten."
Wat betreft de mate van betaling vindt Ria Oomen dat de lengte van het verlof enkel een positief effect heeft wanneer er ook salaris wordt doorbetaald. In Nederland betalen we nu 16 weken 100%, in landen als het VK en Ierland is dat niet het geval. De gewenste regeling moet dan ook voorzien in een adequate betaling. Een uitbreiding naar 20 weken, 100% doorbetaald, kost voor Nederland een half miljard euro, voor het Verenigd Koninkrijk 2,6 miljard pond en voor Duitsland 1,7 miljard euro. In economisch moeilijke tijden en krappe financiële omstandigheden was het verstandiger te beperken tot een uitbetaling van ten minste 75% als minimum voor de laatste 4 weken (van 14 naar 18 weken.) Dan is er nog steeds de mogelijkheid voor landen te kiezen om tot 100% te gaan.