De Boer vs Jansen: overdrachtsbelasting

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op dinsdag 25 oktober 2011, 22:04.

Dubbelcolumn voor nvm.nl d.d. 24 oktober 2011

Beste Betty, Hoe komt het toch dat een partij als de VVD, die de pretentie heeft om financieel degelijk te besturen, een waas voor de ogen krijgt als de eigen woning in beeld komt?

1,4 miljard euro is er uitgegeven aan het tijdelijk verlagen van de overdrachtsbelasting, wat geleid heeft tot 4% extra transacties. Reken even mee: bij naar schatting 150.000 transacties in 2011 komt 4% neer op 6.000 woningen. Per extra verkochte woning wordt €233.300 belastinggeld uitgegeven!! Voor hetzelfde geld had je 6000 mooie nieuwbouwwoningen kunnen bouwen en weggeven (…) aan starters op de woningmarkt.

Of, om een realistischer en beter alternatief te noemen: voor een bijdrage van €1,4 miljard hadden de woningcorporaties naar schatting 30.000 extra nieuwe woningen kunnen bouwen. Voor iedere euro aan extra eigen vermogen kunnen zij namelijk vier euro extra investeren. Goed voor de bouwvakkers die thuis zitten, goed voor de starters die een huis nodig hebben.

De verklaring voor de enorme verspilling van belastinggeld is natuurlijk dat de 96% personen die tóch al hun woning zouden verkopen óók profiteren van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, terwijl daar geen enkele bate voor de Nederlandse economie tegenover staat. Onverantwoord, naïef, dom: wat voor kwalificatie moeten we hier aan geven?

Overigens: het afschaffen van de overdrachtsbelasting vindt de SP prima, maar dan als onderdeel van een totaalpakket ter herstructurering van de woningmarkt, waarbij de kosten gefinancierd worden vanuit de afbouw van overmatige hypotheekaftrek.

Groeten, Paulus