Ondanks motie Tweede Kamer stemt staatsecretaris Bleker tegen noodsteun voor Europese voedselbanken - Hoofdinhoud
GroenLinks i probeert zowel in Brussel als in Den Haag een noodoplossing te vinden voor de abrupte beëindiging van Europese steun aan voedselbanken . Donderdagmiddag vergaderen de Europese landbouwministers over de kwestie, maar de Nederlandse staatssecretaris Henk Bleker i ligt dwars. Europarlementariër Marije Cornelissen i schreef een brief aan Bleker met een voorstel voor een noodoplossing om voedselhulp nog tot 2013 voort te zetten, zodat voedselbanken zich kunnen instellen op afnemende steun. Op initiatief van Tweede Kamerlid Rik Grashoff i nam de Tweede Kamer een motie aan waarin Bleker wordt opgedragen om niet langer de noodoplossing te blokkeren.
Update : Bleker heeft donderdagavond - tegen de motie in - alsnog tegengestemd in de raad van Europese landbouwministers.
“Bleker heeft een grote verantwoordelijkheid vandaag in de ontmoeting met zijn collega-ministers in Luxemburg”, stelt Cornelissen. “Als Bleker de oproep van de Tweede Kamer en van veel andere landen blijft negeren, dan dreigt een voedseltekort voor achttien miljoen Europeanen, midden in een zware economische crisis. In landen als Roemenië of Bulgarije is dat een ramp.”
Als Nederland haar verzet opgeeft tegen een noodoplossing voor het Europese voedselprogramma, krijgen voedselbanken de tijd om zich in te stellen op de afgenomen landbouwoverschotten waarmee het programma de afgelopen vijfentwintig jaar grotendeels gefinancierd werd, legt Cornelissen uit.
Alarm
Grashoff sloeg alarm in de Tweede Kamer en kreeg een meerderheid achter zich voor een motie die Bleker oproept om het voedselprogramma als noodmaatregel nog twee jaar voort te zetten. Bleker legde die motie naast zich neer, maar de Tweede Kamer houdt voet bij stuk en wil dat hij de motie uitvoert.
“Mijn motie vraagt om niet meer of minder dan een redelijke overgangsprocedure”, zegt Grashoff. “Bleker maakt er helemaal ten onrechte een principekwestie van. Ik ben blij dat ik een Kamermeerderheid mee heb om hem alsnog te dwingen gewoon mee te werken aan een fatsoenlijke afbouw van de huidige regeling.”
Voedselhulpprogramma
Het voedselhulpprogramma van de Europese Unie verdeelt voedsel uit de landbouwoverschotten over voedselbanken in Europa. Aangezien de overschotten steeds kleiner worden, kocht de Europese Unie extra voedsel op om voor voldoende voedsel voor het hulpprogramma te zorgen. Dit is eerder dit jaar door de Europese rechter verboden, waardoor er plotseling nog maar een vijfde deel van het voedsel van vorig jaar beschikbaar is. Vorig jaar kregen achttien miljoen mensen etenswaren via Europese steun aan voedselbanken.
Meer informatie
Cornelissen bezoekt regelmatig voedselbanken in Europa en doet daar verslag van op deze site.