Barroso's staatsgreep - Hoofdinhoud
De financiële crisis waar we nu in zitten vraagt niet minder, maar juist meer democratie. Dat vertelde ik premier Rutte tijdens de Algemene Beschouwingen.
José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, presenteerde plannen waardoor Europese ambtenaren nog meer te zeggen krijgen in ons land. Hij wil het liefst vanuit Brussel regelen hoe hoog onze pensioenleeftijd wordt en of wij onze lonen moeten matigen. Volgens Barroso is deze Europese politiek nodig om de financiële markten gerust te stellen. ‘De lidstaten zelf zijn hier niet toe in staat,’ stelt hij vast. Dit zijn heel gevaarlijke uitspraken van de voorzitter van de Europese Commissie. Barroso denkt blijkbaar dat Brusselse technocraten beter in staat zijn ons land te besturen dan wij zelf. Ergens snap ik dat eigenlijk wel. Overleg, compromissen sluiten, zeggenschap van burgers, aandacht voor de minderheid; het is allemaal erg lastig voor iemand die Europa vooral ziet als speeltuin voor het bedrijfsleven.
Als Europese technocraten maatregelen gaan doordrukken die democratisch gekozen parlementen niet willen, staan we op het punt om onze democratie aan de wilgen te hangen. Wie de Europese bevolking nu een eurodictatuur oplegt en de invloed van gewone mensen beknot, legt de kiem voor een opstand van de bevolking. In zijn enthousiasme voor meer Brusselse invloed legt Barroso juist een bom onder de Europese samenwerking. Door mensen nog meer zeggenschap te ontnemen over hun eigen samenleving, legt Barroso de basis voor nog meer afkeer van Europa.
‘Democratie is geen goede staatsvorm, maar ik ken geen betere’, zei Winston Churchill eens. En hij heeft gelijk. Europa is niet gebaat bij minder, maar juist bij méér democratie.