Kabinet, hoe nieuw is jullie Green Deal? - Hoofdinhoud
D66 - Kamerlid Stientje van Veldhoven noemt de Green Deal van minister Verhagen (ELI, CDA) en staatssecretaris Atsma (Milieu, CDA) een gerecyclede versie van de voorstellen uit het kabinet Balkenende II. Van Veldhoven is positief dat duurzaamheid aandacht krijgt, alleen getuigt het voorstel niet van de ambitie om structureel te hervormen.
Oude wijn in nieuwe zakken
De doelstelling voor 6000 megawatt windenergie in 2020 is al jaren onderdeel van de plannen en het realiseren van slimme meters bij 80% van de huishoudens komt uit een verplichting vanuit Brussel. Het bijstoken van biomassa gebeurt al langer en energiecentrales kunnen veel meer dan de 10% die nu wordt genoemd. Er zijn zelfs centrales die voor 100% op biomassa draaien.
Teken aan de wand
Van Veldhoven: "Het is goed dat Atsma en Verhagen nu wel aandacht geven aan duurzaamheid, tijdens de Troonrede wilde het kabinet er geen woord aan vuil maken. Alleen recyclen de bewindspersonen met de Green Deal veel plannen van Balkenende II. Dat is inderdaad duurzaam, maar we hadden toch iets meer ambitie verwacht. Dat ondernemersvereniging De Groene Zaak de plannen terugwerpt naar de tijdsgeest van vijftien jaar geleden, is een teken aan de wand."
Structurele maatregelen
De sociaal-liberaal wil dat het kabinet inzet op structurele maatregelen, in plaats van losse projecten. "Het is leuk om 800 Amsterdamse woningen duurzaam te verwarmen, maar waarom geen stevige ambitie op de gehele woningvoorraad? En meer elektrische auto’s zijn zeker nodig, maar waarom niet ook de rode diesel afschaffen? Het kabinet zet in op 15.000 elektrische auto’s, maar we hebben alleen al 7.000 binnenvaartschepen die gesubsidieerd op fossiele brandstof varen. Dat hadden ze met deze Green Deal moeten aanpakken."