Financieringsmogelijkheden voor energiebesparing door eigenaar bewoners

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op maandag 19 september 2011, 17:03.

Veel eigen woning bezitters zouden wel willen investeren in isolatie, zuinige installaties en zonnepanelen op hun woning, maar ze hebben geen €20.000 voor de grijp op hun bankrekening staan. Loyens en Loeff zocht in opdracht van agentschapnl uit welke financieringsmogelijkheden voor deze groep beschikbaar zijn.

Een van de interessante opties is voorfinanciering door de energieleverancier, waarbij de rente/aflossing over de investeringen via het voorschot op de energierekening worden terugbetaald. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de verwachte verlaging van de energiekosten.

Andere besproken constructies zijn collectieve financiering via een vereniging van eigenaren of een coöperatie en een leningvorm waarbij de aflossing pas plaats vindt op het moment van verkoop van de woning.

Helaas heeft het rapport nog een hoog academisch gehalte, omdat voor de meeste eigen-woningbezitters de beschreven alternatieven pas in beeld komen als ze door banken of energiebedrijven als standaardprodukt aangeboden worden. Daar is nu nog geen sprake van.

Lees hier het volledige rapport