Europees Parlement eist meer sancties tegen Syrisch regime - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement wil dat er meer sancties komen tegen het Syrische regime. In een donderdag aangenomen resolutie veroordeelt het Europarlement opnieuw het geweld in Syrië en vraagt het om extra sancties tegen het regime van dictator Assad. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini benadrukt wel dat deze extra sancties zo min mogelijk de bevolking van Syrië moeten treffen. Sargentini vindt dat zo snel mogelijk alles in het werk gesteld moet worden om het regime volledig te isoleren en wil dat Europa meer samenwerkt met andere landen om dat bereiken.
Democratische transitie
Volgens de laatste berichten zijn er nu al meer dan 2600 mensen omgekomen in Syrië en dit aantal neemt dagelijks met tientallen toe. Sargentini: “Het is overduidelijk dat Assad niet van plan is op te stappen om de weg vrij te maken voor een democratische Syrië. Het is cruciaal dat het regime nu volledig wordt geïsoleerd en dat de kring rondom Assad nog meer onder druk wordt gezet. Europa kan en moet hieraan actiever meewerken.” Sargentini denkt aan extra sancties, zoals een verbod op investeringen in Syrië en het uitbreiden van de sanctielijst met bepaalde bedrijven en meer mensen rondom Assad.
Coördinerende rol voor Europa
Sargentini geeft aan dat het noodzakelijk is samen te werken met onder meer Turkije, Rusland en de landen in de Arabische Liga. EU-buitenlandchef Cahterine Ashton moet een daarin een coördinerende rol spelen. “Turkije is de belangrijkste regionale speler en kan de meeste invloed uitoefenen op het Syrische regime. Rusland heeft ook veel invloed en belangen in Syrië, maar stelt zich helaas tot nu toe veel te terughoudend op.” Sargentini wil dat de Europese Unie de verantwoordelijkheid op zich neemt en zich inzet om de internationale gemeenschap op één lijn te krijgen. “En die lijn is dat Assad zo snel mogelijk weg moet en dat er een democratische overgang in Syrië plaatsvindt.”
Syrische vluchtelingen
Sargentini wil ook dat als Turkije daarom vraagt, de EU hulp aanbiedt voor de duizenden Syrische vluchtelingen die de grens met Turkije oversteken. Europa heeft een morele verantwoordelijkheid heeft om ook opvang voor deze vluchtelingen aan te bieden, aldus Sargentini. “Als de behoefte en noodzaak aanwezig is dan moet de EU deze mensen, die geweld en onderdrukking zijn gevlucht, tijdelijk op te vangen."