Aan de slag! - Hoofdinhoud
Zomerblog #10 (slot). Afgelopen donderdag had ik mijn eerste Kamerdebat na het zomerreces. Het was precies tien weken geleden. Het ging over verkeersveiligheid. Het politieke seizoen was weer begonnen.
Het reces is een nuttige periode. Om tot zinnen en op adem te komen. Om even de zon op te zoeken. Maar vooral om aandacht te besteden aan activiteiten waar anders minder tijd voor is. Zoals werkbezoeken, partijbijeenkomsten, e-mails beantwoorden en ander schrijfwerk.
Rutte zit klem
Het tweede jaar ligt in het verschiet. Voor het kabinet Rutte zal het spannend worden. De eerste barsten in de gedoogcoalitie zijn zichtbaar (Europa, Kunduz, pensioenleeftijd) en zelf heeft Rutte ook een duur krasje van 50 miljard opgelopen. Bovendien zit hij zodanig klem tussen enerzijds de PVV en de SGP en anderzijds de oppositie, dat hij geen aanstekelijk verhaal kan vertellen. De tragiek van Rutte is dat hij momenteel de boel (krampachtig) bijeen aan het houden is. Iets waar zijn tegenpool Job Cohen juist bekend om staat.
Met Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen voor de deur zal D66 blijven hameren op de halfslachtige keuzes, de rammelende bezuinigingen en de niet waargmaakte beloften van dit kabinet. Waarbij we als aantrekkelijk alternatief ons eigen verhaal blijven vertellen. Het verhaal dat Nederland toekomstvast maakt en dat alle Nederlanders een kans biedt op een huis, een opleiding, een baan, betaalbare zorg en op persoonlijke ontwikkeling.
Economie, Internet, Verkeer en Wonen
Op mijn eigen portefeuille zie ik voor het komende jaar de volgende speerpunten.
Allereerst blijven we concrete voorstellen doen om zelfstandigen, ondernemers en bedrijven betere kansen te bieden. De magere 5.8 die mkb-ers en zzp-ers dit kabinet geven, vraagt om actie. Ook op het gebied van kennis en innovatie kan Nederland beter. Vooral krachtige regio's van Eindhoven tot Groningen en van Wageningen tot Amsterdam verdienen beter dan het traditionele bedrijfstakkenbeleid van minister Verhagen.
Op de tweede plaats zullen het auteursrecht en internetrechten een belangrijk thema worden. D66 wil dat makers en (eind)gebruikers in het digitale tijdperk op goede wijze kunnen produceren en consumeren.
Ten derde, verkeer en vervoer. Het is onze inzet om de bestaande capaciteit, zowel op de snelweg als op het spoor, optimaal te benutten. Dus alleen meer beton en koper leggen als het echt niet anders kan. Maar in veel gevallen bieden zaken als thuiswerken, slim spoor en ICT-toepassingen meer perspectief.
Tot slot ruimte en wonen. Nederland krimpt aan de randen en groeit in de steden. Leegstand (kantoren, winkels) en wachtlijsten (sociale huur) gaan hand in hand. Er is in feite sprake van een ruimtelijke mismatch. Daarom moeten we naar een vastgoedmarkt waarin we bouwen naar de reele behoefte en waarbij gebruikers zoveel mogelijk de werkelijke waarde betalen. Dat is beter voor de mensen, beter voor de landschapkwaliteit en het voorkomt financiele zeepbellen. Op de woningmarkt moeten huizenkopers hun hypotheekschuld aflossen, starters de kans krijgen om in te stappen en scheefwoners om door te stromen. Zodat sociale huurders van de wachtlijst af kunnen. Ook daartoe komen we dit najaar met initiatiefvoorstellen.
Aan de slag dus! Na de natte zomer is het tijd voor een hete herfst.