Woningcorporaties en middeninkomens

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op vrijdag 29 juli 2011.

Woningcorporaties zouden van het Rijk en de Europese Commissie geen sociale huurwoningen (< € 652,-) meer mogen verhuren aan inkomens boven de € 33.614,-. De doelgroep zou verkleind moeten worden tot huishoudens met een lager inkomen. Deze gedachtegang bestrijd ik ten zeerste. Middeninkomens tussen de € 33.614,- en € 43.000,- zouden in de eerste plaats via koop van een corporatiewoning, danwel via huur heel goed door woningcorporaties kunnen worden gehuisvest. Als hier wettelijke of technische belemmeringen aan ten grondslag liggen, dan moeten we die wegnemen. Ik wil hierover zo snel mogelijk een debat met minister Donner.

Regelmatig krijg ik mailtjes van mensen die moeilijk een woning kunnen vinden. Het gaat om de groep middeninkomens die meer verdienen dan de inkomensgrens van € 33.614,-. Dit inkomen is op voorstel van voormalig minister Van der Laan vastgesteld als bovengrens voor het toewijzen van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Woningcorporaties wijzen de aanvragen van deze groep middeninkomens van de hand omdat ze deze groep niet meer mogen huisvesten.

Woningcorporaties mogen deze groep best huisvesten, alleen valt de financiering van dit gedeelte van het woningbestand niet meer onder de borging van het Rijk. Dit betekent dat woningcorporaties een iets hogere rente moeten betalen - marktconform - voor wat betreft de financiering van dat gedeelte van hun woningbestand wat ze aan middeninkomens verhuren. Althans, voor zover deze groep huurders boven de 10% uit komt. Het gaat niet om zittende huurders. Vervolgens gaat het om (her)financiering van nieuwe, cq bestaande woningen. De gemiddelde boekwaarde van een corporatiewoning bedraagt ongeveer € 35.000,-. Maar kunnen ze niet ook een iets hogere huur vragen van de groep die meer verdient dan € 33.614,-? Of liever nog, de woning te koop aanbieden aan deze doelgroep zoals beoogd wordt met het recht op koop in het regeerakkoord. Woningcorporaties hebben de woningen én de faciliteiten zoals Koopgarant om mensen met middeninkomens in staat te stellen een woning te kopen. Mensen bouwen via eigen woningbezit een stuk vermogen op met het aflossen van de woning. Dit is sociaal, liberaal en emanciperend.

Een derde van het aantal woningen in Nederland bestaat uit sociale woningbouw. In totaal hebben we zo’n 2,4 miljoen sociale huurwoningen. Aangezien de doelgroep voor een sociale huurwoning kleiner is, kan een deel van het sociale woningbouwbestand aangewend worden om de middeninkomens te huisvesten. Het liefst via het verkopen van de woning, maar als de nieuwe bewoner liever huurt dan dat laatste. In een lastige woningmarkt als de huidige, kunnen corporaties uitkomst bieden. Sommige doen dit gelukkig al. Wie volgen?