Nieuws kan niet tellen - Hoofdinhoud
Zomerblog #7 De bomaanslag in Oslo en de daaropvolgende moorden op het eiland Utoya voltrokken zich op vrijdagmiddag 22 juli 2011. Maar het duurde dagen voordat de ware aard en omvang van dit vreselijke drama zich aftekenden. Er vielen vele doden waarvan het aantal steeds weer moest worden bijgesteld. Het was geen moslimterrorisme maar de lang voorbereide daad van een Noorse extremist. Elk antwoord op vragen over wie, waarom of hoe riep weer nieuwe vragen op.
Nadat de verdachte, Anders Breivik, was opgepakt, was mijn hoop dat de wereld even stil zou blijven staan. Om de gebeurtenis te laten doordringen. Om aan de slachtoffers, hun nabestaanden en de hele Noorse samenleving te denken.
Geen gevoel
Dat was ijdele hoop want zo gaat het nooit. Nu ook niet. Zo vestigde de nieuwsaandacht zich al snel op het lange manifest waarin Breivik zijn gedachtegoed en de voorbereiding op zijn wandaad uiteenzet. Daarmee kreeg de dader in feite een prominent podium. Voor mijn gevoel was dit pijnlijk en deed het onrecht aan de slachtoffers. Dat vind ik nog steeds maar nu zie ik de ratio erachter. Het manifest was namelijk nieuws. Het was een bron van informatie over de aanslagen. Of we het nu leuk vinden of niet. En daarom werd het groot gebracht. Nieuws heeft geen gevoel. Nieuws moet objectief blijven.
Niet tellen
Op zaterdagmiddag overleed de Britse zangeres Amy Winehouse in haar woning in Londen. Hoewel de doodsoorzaak nog onbekend is, is de dood van een 27-jarig popkopstuk een groot maar toch overzichtelijk nieuwsfeit. Brekend nieuws in vaktermen. Dit in tegenstelling tot het Oslo-drama dat zich in stappen openbaarde. Dit verklaarde waarom nu.nl wel een breaking news alert over Winehouse stuurde en dus niet over Oslo. Ze leggen dat hier op even begrijpelijke als rationele wijze uit.
Maar toch is het gek. De dood van een verslaafd supertalent is wel brekend nieuws en de moord op tientallen onschuldige Noren niet. En het wordt nog gekker. Want de hongersnood van duizenden Afrikanen in Somalie, Kenia en Ethiopie is voor veel media zelfs geen of oud nieuws. Terwijl het toch om veel meer mensen gaat, krijgt het relatief weinig nieuwsaandacht.
Niet alleen heeft het nieuws geen gevoel, blijkbaar kan het nieuws ook niet tellen. Terwijl droge cijfers en numerieke aantallen nu juist zulke objectieve -gevoelloze- feiten zijn.
Mark Rutte
Wie ook niet kan tellen, is Mark Rutte. Zo bleek uit de brief die minister de Jager gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. In tegenstelling tot wat onze premier beweerde, bestaat de 109 miljard euro steun aan Griekenland geheel uit publiek geld. Het aandeel van de banken zit daar niet in maar komt er nog bovenop.
Tja. Dat je zelf niet kan tellen, is blijkbaar geen nieuws. Maar een premier die niet kan tellen? Dat is nieuws! Breaking news!