Als alles met alles te maken heeft

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 22 juli 2011, 1:54.

Zomerblog #6. Vooralsnog verdringen echte issues deze zomer het komkommernieuws. Zo werden kranten en tv deze week gedomineerd door het afluisterschandaal rond News of The World, onderdeel van het machtige media-imperium van Rupert Murdoch.

En natuurlijk door de Eurotop over de Europese schuldencrisis als gevolg van de financieel-economische situatie in Griekenland maar ook Portugal, Ierland, Italie en mogelijk zelfs Spanje.

Opvallende overeenkomst tussen beide onderwerpen is dat ze steeds maar weer groter en verstrekkender blijken. Stapje voor stapje blijken er meer betrokkenen te zijn. Beetje bij beetje komen onzichtbare verbanden en onderlinge verwevenheden aan het licht.

Zo bleek News of the World niet alleen al jaren op grote schaal af te luisteren, maar werden ook steeds meer dubieuze contacten en hechte banden bekend van (oud-)medewerkers van Murdoch en Brooks met onder meer de Britse politie en politici. Het leidde al tot een serie ontslagen en aftreders. En het verhaal groeit de komende dagen vast nog door.

Voor de eurocrisis geldt iets vergelijkbaars. Net als toen de Amerikaanse hypotheekcrisis eind 2008 oversloeg naar de reele wereldeconomie, is alles aan elkaar verbonden. De schuld van Griekenland slaat dus niet alleen over op de Eurolanden maar ook op banken die weer staatsobligaties van die landen bezitten. En als die daardoor in problemen komen, raakt dat ons spaargeld en pensioentegoed weer. Wat weer slecht is voor (het vertrouwen in) de economie en de werkgelegenheid omdat we dan minder kunnen en willen kopen...

Jules Deelder dichtte ooit over het Heelal: "Hoe verder men keek, hoe groter het leek".

Voor de actualiteit geldt tegenwoordig: "Hoe langer je kijkt, des te groter het blijkt".

Ik verlang niet naar nieuwe kleinheid want mondiale verbondenheid is een groot goed. Maar onzichtbare verbanden die pas openbaar worden als het te laat is, zijn ongrijpbaar. Want niet te beoordelen, onstuurbaar en controleerbaar. En dat doet de menselijke maat en een open samenleving geen goed.