Maakt ondernemen vrij? - Hoofdinhoud
Zomerblog #3
"Ondernemen maakt vrij". Klinkt leuk, maar klopt het wel?
Want behalve belasting over je winst, je pand, je reclamebord, je terras en je toerist moet je als ondernemer ook nog meebetalen aan de Kamer van Koophandel.
Aan deze verplichte heffing valt gewoonweg niet te ontkomen. Hoezo vrij? Hetzelfde geldt voor de jaarlijkse factuur van de zogeheten product- en bedrijfsschappen. Met het geld dat deze 'publiekrechtelijke organisaties' zo binnenharken doen ze erg belangrijke dingen voor het bedrijfsleven. Zeggen ze zelf.
Dat zal best, maar als hun werk echt zo kostbaar en waardevol is, dan willen bedrijven er vast ook vrijwillig aan meebetalen. Daarom wil D66 dat ondernemers voortaan zelf kunnen beslissen of ze meebetalen aan al deze heffingsinstanties. Nu de rest van de Tweede Kamer nog...
Wettelijk monopolie
Vergelijkbaar is de organisatie Buma/Stemra. Dit is een Collectieve Beheersorganisatie (CBO) die auteursrechtengelden int voor Nederlandse artiesten, componisten en uitgevers (van bijvoorbeeld popsongs).
Op zich goed geregeld, maar het probleem is dat Buma een wettelijk monopolie heeft. Want wie zijn verdiende geld wil hebben, heeft geen keus dan zich bij deze club aan te sluiten. Ook hier is het lidmaatschap in feite verplicht dus.
En omdat de 'klanten' toch wel betalen, trekken de Buma-bestuurders zich weinig van hen aan. Met ondoorzichtige en soms zelfs oneerlijke praktijken als gevolg. Dus heeft D66 Staatssecretaris Teeven gevraagd de boel door te lichten en desnoods onder curatele te stellen.
Dwangconstructie
Steevast leiden dwangconstructies tot klachten en ontevedenheid. Dat is logisch. Want als iets verplicht is, dan heb je geen keus. En als je geen keus hebt, kun je niet stemmen met je voeten. En als je niet weg kunt lopen, ben je in feite gevangen. Dat vindt niemand leuk en zeker ondernemers niet.
Immers..."ondernemen maakt vrij".
Update
Lees hier het persbericht en de Kamervragen van D66 over Buma/Stemra