Vrouwen aan de top: Bindende quota als bedrijven niet snel actie ondernemen - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement wil met bindende quota het aantal vrouwen in raden van bestuur doen toenemen als het bedrijfsleven niet snel zelf iets doet aan de scheve verhoudingen. “Vorig jaar steeg het aantal vrouwelijke commissarissen in Nederland per saldo met welgeteld één vrouw. Met het vele vrouwelijke talent dat beschikbaar is, is dat ronduit belachelijk”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. Ze steunt het voorstel daarom van harte om de praktijk van old-boys-networks te doorbreken.
Cornelissen: “Dit is een duidelijk signaal aan Europese bedrijven. Met slechts twaalf procent Women on Top is het bedroevend gesteld met de diversiteit van het Europees bedrijfsleven. Als zij niet in staat zijn hier zelf wat aan te doen, dan zijn quota de consequentie.”
In Noorwegen bestaat quotawetgeving al, met goed resultaat. Ook Spanje, Frankrijk en België zijn tot dwingende maatregelen overgegaan. “In steeds meer landen dringt het door dat niet langer getreuzeld kan worden om de scheve verhoudingen te veranderen”, constateert Cornelissen.
Meer winst met vrouwen in de top
Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een diverse top vijfendertig procent meer winst maken dan bedrijven waar weinig vrouwen besturen, maar toch blijkt het nodig om de noodzakelijke duw in de goede richting geven. Zodra vrouwen in de raden van bestuur zitten, verandert de bedrijfscultuur ten goede en worden leidinggevende functies beter over mannen en vrouwen verdeeld.
De Europese Commissie zal in maart 2012 de vooruitgang bij bedrijven inventariseren en zo nodig komt ze met Europese wetgeving.
Video: