Schrap de gehele Overdrachtsbelasting - Hoofdinhoud
D66 wil dat het kabinet doorpakt en de volledige overdrachtsbelasting van 6% definitief en voor alle gebouwen schrapt. Nu is slechts sprake van een verlaging naar 2% voor particuliere woningen en voor de duur van 1 jaar.
D66 werkt zelf aan een initiatiefwet die uitgaat van de zogenaamde annuiteitenhypotheek waarbij mensen hun volledige schuld in 30 jaar afbetalen. Dit verlaagt de torenhoge hypotheekschuld van 650 miljard euro maar levert de staatskas ook circa 5 miljard euro op. Dat schept meer dan genoeg ruimte om de overdrachtsbelasting volledig en definitief af te schaffen (kosten circa 3.5 miljard euro).
Halve en tijdelijke maatregel
De gedachte om 'de overdrachtstaks', vaak verhuisboete genoemd, aan te pakken is goed. Zeker voor starters op de woningmarkt en huurders (inclusief zogenaamde scheefwoners) vormt het een drempel naar het kopen van een huis. Immers, bij een koopsom van drie ton bedraagt de overdrachtsbelasting 18.000 euro. Volgens de kabinetsplannen wordt dat dus 6.000 euro.
Juist vanwege de drempelverlagende werking is het zo jammer dat het kabinet de overdrachtsbelasting slechts ten dele en tijdelijk aanpakt. Dit schept geen duidelijkheid op de lange termijn waardoor de sluimerende onzekerheid op de huizenmarkt in stand blijft. Wat D66 betreft is het dan ook een onomkeerbare stap: volgend jaar de overdrachtsbelasting weer verdriedubbelen zou desastreus zijn.
Ook de dekking baart zorgen. Een deel komt uit het voortijdig beeindigen van de spaarloonregeling. Dit terwijl in een land als Duitsland juist geldt dat de hypotheekrente lager is dan in Nederland, vanwege het hoge gehalte aan spaargeld en dus lagere uitleenrisico's van de Duitsers. Een ander deel komt uit een bankenbelasting. dat lijkt terecht, maar het gevaar is wel dat banken geneigd zijn om minder makkelijk geld uit te lenen, ook aan hypotheken.
In die zin is het -noodgedwongen- een halve maatregel, omdat het kabinet een echte hervorming van de woningmarkt, inclusief de hypotheekrente, niet aandurft.
Van huur naar koop
Naast een initiatiefwet die kiest voor de afloshypotheek en het volledig schrappen van de overdrachtsbelasting, werkt D66 ook een Initiatiefnota Aanpak Wachtlijsten. Daarbij stellen we voor dat sociale huurders met een -inmiddels- hoger inkomen in steden met lange wachtlijsten de keuze krijgen tussen verhuizen of het betalen van meer (marktconforme) huur. Dit schept ruimte voor sociale huurders op een wachtlijst. Ofwel omdat er fysiek meer corporatiewoningen vrijkomen, ofwel omdat de huurinkomsten van woningcorporaties stijgen, zodat meer nieuwe woningen naar behoefte gebouwd kunnen worden.
Juist met het oog op dit voorstel had D66 als tijdelijke stap graag gezien dat de overdrachtsbelasting voor starters (eerste kopers, vaak komende vanuit een huurhuis) zou worden geschrapt.
Stand.nl
Luister hier naar de reactie van D66 op de kabinetsplannen in het Radio1 programma Stand.nl van vrijdag 1 juli 2011.