Update schaliegas: voorlopig niet boren

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op vrijdag 1 juli 2011, 12:03.

Door de grote drukte in de afgelopen weken kwam ik niet toe aan een update over de schaliegas-discussie in de Kamer. Er is goed nieuws te melden.

Allereerst heeft minister Verhagen mijn uitgebreide serie schriftelijke vragen beantwoord. Lees hier de antwoorden: 20110608 ANTW 2839 ELI schaliegas

Die antwoorden gaven aanleiding voor een debat op 20 juni (als onderdeel van het grotere debat over het energierapport). Vlak voor die datum kwam Verhagen met een nadere brief waarin hij aankondigde dat er tot het eind van het jaar geen boringen komen, omdat hij nader onderzoek wil naar de effecten van de boringen op aardschokken/aardbevingen. In Noord-Engeland heeft zich onlangs nabij een boorput een kleine aardbeving voorgedaan. Ook de beoogde boorputten in Brabant liggen niet ver van een geologisch breukvlak.

Wat mij betreft is het een goede zaak dat Verhagen een pas op de plaats maakt om de mogelijke effecten, ook voor de Nederlandse omstandigheden, nader te laten onderzoeken. Dan is er direct tijd om ook de andere vraagpunten, zoals de effecten op het grondwater, nader uit te zoeken.

Medio september houdt de Kamer een hoorzitting over de schaliegasboringen. Tegen die tijd is er waarschijnlijk ook meer bekend over het nu lopende nader onderzoek. Wordt vervolgd.