De Jager en NMa gaan wanpraktijken bij verlengen hypotheken aanpakken

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op donderdag 30 juni 2011, 2:01.

Minister De Jager heeft vandaag de sectorstudie hypotheekmarkt van de NMa naar de Kamer gestuurd. De Jager en de NMa gaan wanpraktijken van hypotheekverstrekkers bij het aflopen van de rentevaste periode aanpakken. Dat is in lijn met de suggesties die ik samen met Ewout Irrgang in februari jl. deed in schriftelijke vragen aan De Jager.

Banken gebruiken het aflopen van een rentevaste periode om hun rendement op een hypotheek op te krikken. De hypotheeknemer krijgt pas vlak voor het aflopen van de rentevaste periode een nieuwe aanbieding, die hoger is dan de aanbieding voor nieuwe klanten. De meeste mensen kunnen dan in de korte tijd die hen rest geen betere aanbieding meer vinden.

De Jager schrijft over deze praktijk:

“Juist op dit laatste punt toont de sectorstudie van de NMa aan dat de positie van de consument versterkt kan worden. Wij achten het daarom van belang om maatregelen te treffen om overstapdrempels te verminderen. Aanbieders zullen hierom worden verplicht om drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode de consument hierover te informeren en tevens een nieuw aanbod te doen. De minister van Financiën zal, waar dat nodig is, de wet- en regelgeving aanpassen om dit te bewerkstelligen. Een periode van drie maanden stelt de consument in de gelegenheid zich goed te oriënteren op oversluitmogelijkheden.

Ook een afsluitprovisie kan bij het oversluiten van een hypotheek een drempel opwerpen voor de consument. Zoals bekend is de minister van Financiën bezig met de introductie van een provisieverbod. In dit verband wordt ook onderzocht hoe advieskostentransparantie door aanbieders vormgegeven kan worden. De minister van Financiën zal, mede naar aanleiding van dit onderzoek, bezien in hoeverre afsluitprovisies, niet zijnde advies- en distributiekosten, bij het afsluiten van een hypotheekproduct weg te nemen zijn. De minister van Financiën verwacht dat dit onderzoek in het najaar zal zijn afgerond.”

Dat stemt tot tevredenheid.