De Boer vs Jansen: studentenhuisvesting

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op maandag 14 maart 2011, 17:33.

dubbelcolumn op nvm.nl d.d. 14 maart

Beste Paulus, in Nederland moeten veel meer studentenkamers gerealiseerd worden. De komende jaren moeten er 45.000 kamers worden bijgebouwd, waarvan de woningcorporaties er 15.000 voor hun rekening zullen nemen. De rest van de kamers zal door de markt moeten worden gerealiseerd. Hoe kan de rijksoverheid daarbij een handje helpen?

In ieder geval moet het bouwen, c.q. verbouwen van woningen tot studentenkamers goedkoper worden. Dit kan door regels te schrappen. Met de begroting heb ik vorig jaar al voorgesteld om het hele Bouwbesluit als wettelijke verplichting te laten vervallen, en om te zetten in een richtlijn. Aangezien deze missie er een van een langere adem is, kunnen we op korte termijn sneller successen boeken met concrete voorstellen op het gebied van studentenhuisvesting. Ik noem hierbij een paar regels die kunnen worden versoepeld of afgeschaft.

Allereerst de eis dat een zelfstandige woonruimte 24 m2 moet zijn. Laat deze eis vervallen, en een studentenkamer van bijvoorbeeld 22,5 m2 behoort ook tot de mogelijkheden. Ook kunnen we landelijk regelen dat de eis van een minimaal aantal parkeerplaatsen bij studentenhuisvesting komt te vervallen. Uitwonende studenten beschikken meestal niet over een auto.

Op het gebied van de ruimtelijke ordening kunnen we de tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan oprekken van vijf naar tien jaar. Dit om bijvoorbeeld containerhuisvesting voor studenten aantrekkelijk te maken. Er zijn vast nog een heleboel praktische punten te noemen, maar ik wil in dit epistel nog één laatste voorstel aan jou doen Paulus.

Het opplussen van het aantal woningwaarderingspunten in gebieden waar schaarste is aan (studenten)huisvesting. Dit betekent dat je in schaarstegebieden een hogere huur kunt vragen. Hiermee kun je komen tot kleine studenteneenheden, waarin het aantrekkelijker wordt om te investeren. Dit is momenteel niet het geval omdat de huren flink zijn achtergebleven bij de marktprijzen. Eventuele investeringen in woningen die bedoeld zijn voor de verhuur kunnen eenvoudigweg niet uit. Door hier een aantal punten bij op te tellen, kunnen hogere, meer marktconforme huren worden gevraagd, waardoor het weer aantrekkelijk wordt om in (studenten)huisvesting te investeren.

Kortom een liberalere benadering, in alle opzichten. Uiteraard ben ik benieuwd of deze voorstellen de toets van jouw socialistische kritiek kunnen doorstaan. Ik vrees het ergste…

Groeten, Betty

Beste Betty, de snelste mogelijkheid om extra studentenkamers te bouwen is het aanpassen van de huurtoeslag. Nu kan je alleen huurtoeslag krijgen voor zelfstandige eenheden (eigen voordeur, badkamer, keuken) en niet voor complexen met onzelfstandige eenheden (kamers met gemeenschappelijke voorzieningen). Door huurtoeslag ook bij onzelfstandige eenheden mogelijk te maken, kan je twee keer zoveel studenten helpen voor dezelfde hoeveelheid belastinggeld. Dat is snel verdiend.

Maar het kan nog beter. Veel portieketage- en galerijflats uit de jaren zestig staan op de nominatie om gesloopt te worden. De huur van die flats ligt rond de € 400-450 per maand. Met een beperkte opknapbeurt (isolatie en aanleggen snel internet) kan je die flats geschikt maken voor groepsbewoning door drie studenten. Die krijgen voor een all-in huur van € 220 een eigen slaapkamer en een gezamenlijke huiskamer, badkamer en keuken. En passant zorgen we ook nog voor een wat gevarieerdere wijkopbouw in de Vogelaarwijken.

Laatste tip: gemeenten moeten functies in bestemmingsplannen globaler maken, zodat je gebouwen gemakkelijker van functie kan veranderen. In veel gevallen is een kantoor ook prima geschikt als school of woongebouw. Daar zou dan geen bestemmingsplanwijzing meer voor nodig zijn. Dat gerommel met tijdelijke ontheffingen hebben we dan ook niet meer nodig.

Groeten,

Paulus