Verhoging van de huurpunten in het Woningwaarderingsstelsel (WSW)

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op maandag 20 juni 2011.

Op zich kon de VVD zich goed vinden in het oorspronkelijke voorstel van minister Donner, om de huurpunten in het Woningwaarderingsstelsel met 25 punten generiek te verhogen. Dit paste prima in de bedoelingen en de geest van het regeerakkoord. Het is de bedoeling van het regeerakkoord dat in schaarstegebieden de huren omhoog kunnen om zo het scheefwonen aan te kunnen pakken. Hier is tevens een koppeling met de waarde onroerende zaakbelasting van woningen. Die geeft de markwaarde van de woning op enig moment aan. Gevolg van het voorstel van minister Donner van de generieke huurverhoging zou zijn dat in schaarse gebieden de huren bij huurderswisseling (dus ingeval van een nieuwe huurcontract) zullen stijgen. In ruime gebieden laten verhuurders dit wel uit hun hoofd want dan wordt de woning niet verhuurd.

Coalitiepartner CDA en gedoogpartner PVV wilden helaas geen generieke verhoging van de huurpunten maar een directe koppeling met de schaarstegebieden. Hierop heeft de minister zogeheten Coropgebieden aangewezen. Kort gezegd zijn aangewezen de gebieden in en om Amsterdam, Utrecht en een stuk van Noord Brabant en Gelderland. Deze keuze valt te betreuren, en wekt ook enige verbazing. Binnen deze Coropgebieden is er ook sprake van schaarste, daar waar ook sprake is van gebieden waar wel ruimte is. Dan hadden we net zo goed over kunnen gaan tot landelijke invoering. Andersom is er in de gebieden die nu niet worden aangewezen, ook in delen sprake van schaarste. Daar kunnen de huren ook wel een stootje gebruiken. Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting bevestigt overigens dat de verhoging van het aantal huurpunten in ontspannen woningmarktregio’s geen gevolgen heeft voor het huurniveau aldaar.

In ieder geval wordt met deze maatregel, zij het deels, een betere relatie bereikt tussen kwaliteit en prijs. De VVD fractie gaat dus toch akkoord. Beter iets als niks want op links is een huurverhoging uit den boze. Ook al zijn er gevallen bekend in Amsterdam van verhuurders die meer aan onroerende zaakbelasting betalen, dan dat ze aan huur ontvangen. Wij vinden een huurverhoging in deze gevallen noodzakelijk. Niet alleen om het scheefwonen tegen te gaan, maar ook om investeringen in de woningmarkt los te trekken. Dit is niet alleen van groot belang om aan de vraag naar woningen te kunnen voldoen, maar zal tevens een stimulans geven aan de economie.

In die zin is het voorstel van de Woonbond ook sympathiek. De Woonbond stelt voor om kwalitatief goede woningen, meer in prijs te laten stijgen dan kwalitatief slechtere woningen. Hiermee voorkom je vermenging van inkomensbeleid met woonbeleid. Een uitgangspunt die de VVD van harte kan ondersteunen, en waar we nog eens over verder willen praten met de Woonbond.