Jojo wonen in de mooiste stukjes Nederland

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op woensdag 1 juni 2011.

Twee weken geleden had ik een bijzonder leuk werkbezoek aan vier ondernemende dames in het prachtige Groningse Ulrum, allevier werkzaam in de makelaardij in de noordelijke drie provincies. Deze vier makelaars hebben hun krachten gebundeld onder de noemer www.goedkoop-wonen.nl. Met deze samenwerking willen ze het aantrekkelijke wonen in de dunner bevolkte randgebieden van Nederland - in dit geval de noordelijke drie provincies maar je kunt ook denken aan de Achterhoek, Limburg en Zeeland - promoten.

Want aantrekkelijk wonen, dat is het!

Ik ben zelf werkzaam in Den Haag, en verblijf daarvoor een aantal dagen door de week in een appartementje in Den Haag. Ik heb niet overwogen om voor het Tweede Kamerlidmaatschap te verhuizen naar het westen vanwege in de eerste plaats mijn partner. Maar ook omdat ik persoonlijk de kwaliteit van het wonen en leven in het noorden zeer kan waarderen vanwege de rust en de ruimte. En zoals de website doet vermoeden, het is bovendien betaalbaarder wonen dan in het westen. Een gezinswoning is qua prijs prima te combineren met het wonen op kamers of een kleine pied-a-terre in het westen.

Nu ik zo een tijdje werkzaam ben in Den Haag kom ik heel veel mensen tegen die op deze manier wonen aan de rand van Nederland, en werken in het westen. Deze combinatie is niet alleen bij gepensioneerden in trek, maar ook bij jonge gezinnen. Het gekke is echter dat de omgekeerde beweging aan de gang is in deze gebieden, aangeduid als krimpgebieden. Onlangs heeft de Tweede Kamer commissie hier nog over gesproken met minister Donner. De gebieden doen in samenwerking met gemeente, woningcorporaties, onderwijs en bedrijfsleven er alles aan om de nadelige gevolgen van de krimp op te vangen, en kwalitatief hoogwaardige voorzieningen te behouden. Dit begint met het gegeven dat krimp als zodanig, als actueel verschijnsel, geaccepteerd wordt door alle betrokken partijen in plaats van tegen de stroom in te roeien. De krimp moet zo goed mogelijk worden begeleid. Resultaat?

Een zeer aantrekkelijk woon en leefklimaat dat rust en ruimte biedt aan degene die daarvoor kiest.

Hiermee wil ik benadrukken dat wonen in de randgebieden van Nederland zeer aantrekkelijk en betaalbaar is, en heel goed te combineren met een baan in het westen. Krimp biedt voor de toekomst dan ook alle kansen. Een initiatief als www.goedkoop-wonen.nl van de vier makelaars in het noorden laat dit zien!