Opening Huis van Europa

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op maandag 16 mei 2011, 3:08.

Op maandag 16 mei 2011 is het Huis van Europa in Den Haag succesvol geopend door de voorzitter van de Europese Commissie Dhr. Barroso en de vice- voorzitter van het Europees Parlement Dhr. Lambrinidis. Ook Koningin Beatrix, Premier Rutte en de Nederlandse Eurocommissaris mevr. Kroes waren hierbij aanwezig. Namens de Nederlandse Leden van het Europees Parlement mocht ik Hare Majesteit ontvangen.

In aanwezigheid van het corps diplomatique van de Europese lidstaten, waaronder ambassadeurs, (oud)-ministers van Staat en Europarlementariërs, werd door dhr. Barroso en dhr. Lambridinis een inspirerende toespraak over Europa gehouden.

Barroso prees in zijn toespraak de Nederlanders, hun openheid, cultuur en hun vernieuwende ideeën door de eeuwen heen. Dat verrijkt de Europese Unie, zei hij. Tegelijk wees hij erop dat juist Nederland zich er altijd goed van bewust is dat in een veranderende wereld het hoofd boven water kan worden gehouden door samen te werken. In de EU moeten solidariteit en verantwoordelijkheidsbesef de leidende gedachte zijn en blijven, zei Barroso. Lambrinidis wees erop dat als de 27 Europese Unie samen optrekken, geen enkele andere wereldmacht kan tippen aan Europa als economische en politieke factor.

Europa heeft met de opening van het Huis van Europa in Den Haag weer een dak boven zijn hoofd, aldus Rutte. Hij legde de nadruk op de noodzaak van stevige hervormingen in de EU om sterker te worden. Daarvoor is daadkracht en moed nodig, zei de premier. Hij is blij dat er een andere koers wordt ingezet zodat obstakels voor een vrije en open markt weggehaald worden.