Nederlandse hervormingsagenda staat ver af van Europese doelen - Hoofdinhoud
GroenLinks betwijfelt of de hervormingen van het Nederlandse kabinet voldoen aan de doelen die de Europese lidstaten zichzelf stellen in de EU2020-strategie voor sociale, duurzame en innovatieve groei. Volgens de afspraken moeten EU-landen jaarlijks hun hervormingsprogramma inleveren bij de Europese Commisie. Die checkt vervolgens of de hervormingen voldoen aan de EU2020-strategie. Europarlementariër Marije Cornelissen heeft aan de Europese Commissie om Nederland te wijzen op een gebrek aan vooruitstrevend beleid.
“De plannen die Nederland inlevert, staan ver af van de Europese doelen voor 2020 waar Nederland zelf haar handtekening onder heeft gezet”, aldus Cornelissen. “Terwijl Nederland tot de koplopers van Europa behoorde, dreigt het nu te veranderen in een luie student die amper zesjes scoort.”
Maatregelen schieten te kort
In het hervormingsprogramma stelt Nederland zich ten doel om de arbeidsparticipatie te verhogen tot tachtig procent, om de armoede met tien procent terug te dringen en het aantal hoger opgeleiden tot vijfenveertig procent op te krikken in 2020. Volgens Cornelissen schieten de bijbehorende maatregelen ernstig tekort.
Nederland wil hogere arbeidsparticipatie, maar om dat te bereiken zullen vooral vrouwen meer moeten gaan werken. Cornelissen: “De Nederlandse voorstellen voor het verbeteren van flexibel werken zijn welkom, maar de zoveelste bezuiniging op rij op de kinderopvang ontmoedigt vrouwen juist om aan het werk te gaan.”
“En hoe gaat Nederland de armoede terugdringen als er voor re-integratie voor de onderkant van de arbeidsmarkt en schuldhulpverlening geen geld meer is? Ook op onderwijs en onderzoek wordt, tegen Europese afspraken in, bezuinigd in plaats van geïnvesteerd”, concludeert Cornelissen.
Europees semester
Het hervormingsprogramma dat Nederland heeft ingeleverd maakt deel uit van het Europees semester waarin landen hun sociaal-economisch- en begrotingsbeleid moeten presenteren aan de Europese Commissie. Als de plannen ontoereikend zijn kunnen waarschuwingen en, in het geval van een te groot begrotingstekort, sancties volgen.