Particulier opdrachtgeverschap in Almere - Hoofdinhoud
Almere neemt afscheid van het rijtjeshuis en geeft particuliere woningbouwers de vrije hand. De Europawijk in Almere is een voorbeeld van wat de 'organische stad' wordt genoemd in een artikel van het NRC van afgelopen donderdag. Organische bouw is in dit geval een door mensen gebouwde stad in plaats van de traditionele, industriële voorspelbare bouw door ontwikkelaars. Wethouder Adri Duivesteijn is hier een groot voorstander van. Particulieren mogen hier bouwen zonder de gebruikelijke bouw- en welstandsvoorschriften. Eenmaal gebouwde woningen zijn zonder vergunning en zonder welstandseisen uit te breiden. Dit geeft de bewoners maximaal woongenot en vrijheid in hun keuze wat voor woning te bouwen. De VVD is groot voorstander van particulier opdrachtgeverschap. Net zoals de VVD een traditie kent in het willen afschaffen van de welstandscommissie.
De vrijheid tot bouwen in de Europawijk heeft zijn begrenzing in het stedenbouwkundig ontwerp van architectenbureau Neutelings Riedijk. Dit laatste is misschien niet onverstandig want er zijn ook voorbeelden in Nederland van veel te grote (catalogus)woningen op veel te kleine kavels die vloekend naast elkaar staan. Maar ook dit is natuurlijk een gevolg van de vrijheid van bouwen. De maquette op de foto in de krant geeft een kleurrijk, divers beeld, maar tegelijkertijd krijg je het idee dat er toch een structuur zit in de opzet van de wijk. Het is misschien ook maar net hoe je woningen ten opzichte van elkaar positioneert en neerzet. Dit kan gevloek voorkomen.
Duivesteijn geeft aan in de krant niet ontevreden te zijn over de ontwikkeling van woningen in Almere. Wellicht een voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland waar de woningbouw stagneert. Ik wil tegen deze gemeenten zeggen, gooi het eens over een andere boeg! Mensen willen zelf hun woning ontwerpen en bouwen in plaats van kiezen tussen standaarden. Zoveel mensen, zoveel smaken, en het is het proberen zeker waard.