Kamervragen over KvK gegevens

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op zaterdag 16 april 2011, 2:08.

D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (ELI). Over het feit dat de Kamer van Koophandel (KvK) ondernemersgegevens (uit hun handelsregister) doorverkoopt aan derden. Iedereen kan via de KvK-website gewoon een adressenbestandje bestellen.

Datahandel

Deze datahandel leidt tot allerlei ongevraagde en ongewilde reclamezendingen. Bovendien vindt D66 het zeer discutabel dat een publieke organisatie -waar alle bedrijven verplicht staan ingeschreven en aan meebetalen- bijverdient met de gegevens van diezelfde bedrijven. Weliswaar kan een ondernemer aangeven zijn contactgegevens niet te willen delen. Maar dat gaat via een zogenaamde opt-out: dus als je niets doet, ben je standaard door iedereen te benaderen. Bovendien is de opt-out niet erg hard. Wie in plaats van een adressenbestand een zogenaamd mutatiebestand bestelt, krijgt ook gewoon de adressen met een opt-out. Deze mogen dan niet gebruikt worden voor marketingdoeleinden. Maar hierop is vervolgens geen enkele controle.

D66 wil aan deze praktijk een einde maken door van de opt-out een opt-in te maken: alleen als je aangeeft dat te willen, kan iedereen je benaderen. En anders niet.

Vrijwillige KvK-heffing

Eerder heeft D66 al gepleit voor het volledig vrijwillig maken van de verplichte KvK-heffing die bedrijven -maar ook stichtingen en verenigingen van eigenaren (VVE's)- jaarlijks betalen. Dit gaat het kabinet te ver maar onder druk van D66 heeft een Kamermeerderheid met GroenLinks, VVD en PVV wel gepleit voor verlaging ervan. Nu ontvangt de KvK jaarlijks 200 miljoen euro en dit bedrag zou met minimaal een kwart omlaag moeten.

Voor D66 is dit hooguit een eerste stap. De KvK, maar ook de product- en bedrijfschappen, moeten hun meerwaarde bewijzen. Door hun heffingsmonopolie op te geven en door ondernemers vrijwillig aan zich te binden. Net als alle andere ondernemersverenigingen en brancheorganisaties doen.