Huur en Koop - Hoofdinhoud
Bewust heb ik even gewacht met mijn nieuwste woonblog. Gisteren hield de vaste kamercommissie Binnenlandse Zaken namelijk een rondetafelgesprek over Energiebesparing in woningen. Daar had ik over willen schrijven. Want het is een onderwerp van de toekomst. Maar de hevige dynamiek op de woningmarkt bleek weerbarstig. Te weerbarstig om onbesproken te blijven.
Want minister Donner stuurde onlangs zijn brief over het huurbeleid naar de Tweede Kamer. En daarin stond dat de aanpak van het scheefwonen (een huurverhoging van 5% vanaf 43.000 jaarinkomen) wordt uitgesteld.
Zeer teleurstellend want zo blijft de huurmarkt op slot en groeien de wachtlijsten voor sociale huur maar door. Uitgerekend de enige zinnige woonmaatregel van het kabinet krijgt uitstel. Voor D66 was het reden om een debat aan te vragen. Met steun van mijn collega-bloggers Jacques Monasch (PvdA) en Betty de Boer (VVD) trouwens. Dit debat vindt aanstaande dinsdag plaats. Hopelijk krijgen we de minister alsnog in beweging.
Bewegen doet het kabinet al wel aan de koopkant van de markt. Mede op voorstel van de NVB kwam het kabinet 'uit het niets' met het plan om hypotheken vanaf 1 augustus te beperken tot 110% van het aankoopbedrag. En de aflossing over 30 jaar moet omhoog van naar 50% (is nu 25%). Gezien de torenhoge hypotheekschuld van Nederland (bijna 640 miljard euro) een logische zet.
Maar wel hypocriet van een kabinet dat haar Kamermeerderheid dankt aan de leuzen "Handen af van het Huizenbezit" en "Bij ons staat de Hypotheekrenteaftrek als een huis".
Bovendien is het voor de doorstroming in de markt helemaal niet goed, want voor starters wordt de drempel om een huis te kopen alleen maar hoger.
Tsja. Dat vraagt om een debat met de ministers. Van Wonen en Geld. Nu was er ineens geen steun van de VVD (Betty?). Maar met dank aan GroenLinks en PvdA komt er nu een spoeddebat over de gehele koopmarkt.
Dus over het feit dat 'gezinnen afkoersen op een financiele ramp' (AFM-baas Hans Hoogervorst over de hypotheekschuld). Dat de hypotheekrenteaftrek hervormd moet worden (IMF/OESO rapporten). En dat er sinds 1952 niet meer zo weinig woningen zijn gebouwd (CBS-cijfers). Of dat het aantal verkooptransacties zo laag is (NVM-cijfers).
Kortom, het hele verhaal. Om halve oplossingen te voorkomen.