Geachte heer Jacobs

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op woensdag 13 april 2011.

http://basjacobs.wordpress.com/2011/04/13/arm-en-beschaamd/

Met dank aan de sociale media werd ik gewezen op uw column waarin u een samenvatting geeft van onze discussie op Radio 1. Althans vwb uw aandeel in de discussie. Hierbij een reactie mijnerzijds.

De hypotheekrenteaftrek bestaat al sinds 1893 en is ingevoerd door de liberale minister Pierson. Het was en is de bedoeling van de hypotheekrenteaftrek dat mensen in staat worden gesteld om eigen vermogen op te bouwen. Dit is sociaal, liberaal en emanciperend.

Meer dan de helft van de kiesgerechtigden in Nederland heeft gekozen voor behoud van de hypotheekrenteaftrek. Het zou van kiezersbedrog getuigen indien wij hier aan zouden morrelen, indien wij al overtuigd zouden zijn van de positieve uitwerking van een dergelijke verandering. En dat zijn wij niet.

In uw opening gisteravond gaf u aan dat er duidelijkheid zou moeten komen over de hypotheekrenteaftrek. Doordat sommige economen zoals u, steeds weer beginnen over de hypotheekrenteaftrek, blijven mensen onzeker over de woningmarkt. Het belangrijkste is dat mensen weer vertrouwen krijgen in de woningmarkt. Dan moeten we niet steeds weer de discussie starten. De politiek heeft duidelijkheid gegeven, en die duidelijkheid staat in het regeerakkoord, namelijk de hypotheekrenteaftrek staat als een huis. Gelukkig gaat de politiek daarover.

In Zweden zijn de huizenprijzen ook met circa 30% gedaald na de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. U noemt een onderzoek. Dit onderzoek is uit 2006, van voor de economische crisis.

Niet alleen de woningen dalen in waarde. Je raakt de mensen in de portemonnee. Dit kost mensen honderd, tot honderden Euro's in de maand. U heeft aangegeven dat u afschaffing van de hypotheekrenteaftrek niet helemaal wil compenseren door een belastingverlaging op arbeid. Dit betekent een lastenverzwaring, waardoor mensen minder geld te besteden zouden hebben.

De hypotheekrenteaftrek is een gedeeltelijke teruggaaf van betaalde belasting, en geen subsidie.

Ik nodig u uit om met mij eens van gedachten te wisselen over de woningmarkt. Er zijn natuurlijk nog meer en interessantere onderwerpen te bedenken dan alleen de hypotheekrenteaftrek.

Met liberale groet,

Betty de Boer