Leegstand kantoren - Hoofdinhoud
Twee weken geleden spraken we met de verantwoordelijke ministers Schultz Van Haegen en Donner over de leegstaande kantoren. Er staat maar liefst 7 miljoen m2 kantoorruimte leeg. Vorig jaar november heb ik van deze leegstand 1 van de hoofdthema’s gemaakt tijdens de begrotingsbehandeling. In theorie kun je deze meters in 100.000 woningen transformeren. Helaas is niet ieder kantoorgebouw geschikt om in te wonen.
Op mijn verzoek komt er nog voor de zomer een actieplan over lopende experimenten met leegstaande kantoren. Natuurlijk moet er ruimte blijven om nieuwe kantoren te bouwen die voorzien in een vraag in de markt, en waar het verouderde bestand niet meer aan voldoet. Hierbij moet goed worden gekeken waar, en hoeveel. Bouwen voor de leegstand kan niet de bedoeling zijn. Provincies hebben een belangrijke coördinerende taak.
Belangrijk is dat de Anti-kraakwet de mogelijkheid biedt om een Leegstandsverordening in te voeren. Niet iedere gemeente met leegstaande kantoren heeft last van kraak. Toch kan deze verordening uitkomst bieden. De verordening biedt de mogelijkheid om na 6 maanden leegstand de eigenaar een melding te laten doen bij de gemeente, waarna de gemeente in samenwerking met de eigenaar kan kijken naar invulling van het pand. Dit legt tevens een inspanningverplichting neer bij de gemeente om goed te kijken naar een tijdelijke invulling, danwel transformatie van het kantoorcomplex in bijvoorbeeld woningen of iets anders.
Dan het Bouwbesluit. Dit besluit biedt bij verbouw van kantoren de mogelijkheid om bij een gelijkblijvend niveau van veiligheid het kantoorgebouw te transformeren in woningen. Bij woningen gelden strengere veiligheidsnormen. Dit gebeurt nu veel te weinig waardoor de verbouw duurder wordt. Het nieuwe bouwbesluit voorziet in het versnellen van deze procedure. Er is straks geen ontheffing meer nodig van de gemeente.
Dan nog een punt wat meer discussie zal oproepen en waar we op 19 april met de minister over zullen spreken. Momenteel hebben we te maken met een te rigide huurpuntensysteem ingevolge het woningwaarderingsstelsel. Met deze systematiek blijven de huren ver achter bij de marktwaarde van woningen, althans in krappe woningmarktgebieden. Indien er meer huurpunten kunnen worden toegekend, dan trekt dit investeringen in leegstaande kantoorgebouwen los. Kortom, een goed idee waarmee het scheefwonen in gebieden als Amsterdam weer enigszins recht kan worden getrokken.