Europees Parlement heeft genoeg van geneuzel rond naam Macedonië - Hoofdinhoud
De commissie Buitenlandse Zaken van het Europarlement roept wederom op om de toetredingsonderhandelingen met Macedonië te starten, ondanks het meningsverschil dat het land heeft met Griekenland over de naam Macedonië. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is het daar helemaal mee eens: “Dat getouwtrek over de naam heeft nu lang genoeg geduurd. Dat mag de start van de toetredingsonderhandelingen niet langer frustreren.”
Macedonië, Macedonië en FYROM
Op het moment dwarsboomt Griekenland nog altijd de volgende stap in het Europese toetredingsproces van Macedonië. Het zuidelijke buurland ziet in de naam Macedonië een verhulde claim op Grieks grondgebied ten zuiden van Macedonië, namelijk de Griekse provincie Macedonië. Athene wil dat het land Macedonië een andere naam kiest en noemt het tot die tijd stug de Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM in Engelse afkorting).
“Het eindeloze getouwtrek begint te frustreren,” geeft Cornelissen aan. “Macedonië voldoet aan de voorwaarden voor de opening van de EU-onderhandelingen. Het land heeft er hard voor gewerkt en moet kunnen starten met de lange weg naar EU-lidmaatschap.”
Vrije media onder druk
Op het moment verslechtert de politieke situatie in Macedonië. Onafhankelijke en vrije media kunnen bij lange na niet worden gegarandeerd. De politiek mengt zich in het werk van journalisten en heeft onlangs opgedragen een mediaconcern te sluiten, vermoedelijk om politieke redenen.
Spanningen tussen bevolkingsgroepen
Daarnaast lopen de spanningen tussen de Macedoniërs en de etnische Albanezen in het land snel op. Het project om in hoofdstad Skopje in een Albanees fort een Macedonische Orthodoxe museumkerk te bouwen deed de gemoederen hoog oplopen, bij protesten raakten meerdere mensen gewond. Verder is er een regeringscrisis ontstaan doordat de etnisch-Albanese coalitiepartij zich aansloot bij de oppositiepartijen die het parlement boycotten.
Cornelissen is bezorgd over de ongeregeldheden in het land. “Het is van belang dat de Europese Unie Macedonië niet aan het lijntje houdt. Maar Macedonië mag zich ook niet verschuilen achter de naamskwestie om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor interne problemen. De regering moet stoppen met provocaties richting de Albanese minderheid en haar zuiderburen en moet mediavrijheid garanderen.”