Studentenhuisvesting

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op donderdag 17 maart 2011.

In Nederland dreigt op termijn een tekort aan studentenkamers. De komende jaren moeten er 45.000 kamers bij worden gebouwd, waarbij de woningcorporaties 15.000 voor hun rekening zullen nemen. De rest van de kamers moeten door de markt moeten worden gerealiseerd. Hoe kan de rijksoverheid daar een handje bij helpen?

In ieder geval moet het bouwen, cq verbouwen van woningen tot studentenkamers goedkoper worden. Dit kan door regels te schrappen. Met de begroting heb ik vorig jaar al voorgesteld om het hele Bouwbesluit als wettelijke verplichting te laten vervallen, en om te zetten in een richtlijn. Aangezien deze missie er één van een langere adem is, kunnen we op korte termijn sneller successen boeken met concrete voorstellen op het gebied van studentenhuisvesting. Ik noem hierbij een paar regels die kunnen worden versoepeld of afgeschaft.

Allereerst de eis dat een zelfstandige woonruimte 24 m2 moet zijn. Laat deze eis vervallen, en een studentenkamer van bijvoorbeeld 22,5 m2 behoort ook tot de mogelijkheden. Ook kunnen we landelijk regelen dat de eis van een minimaal aantal parkeerplaatsen bij studentenhuisvesting komt te vervallen. Uitwonende studenten beschikken meestal niet over een auto.

Op het gebied van de ruimtelijke ordening kunnen we de tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan oprekken van vijf naar tien jaar. Dit om bijvoorbeeld containerhuisvesting voor studenten aantrekkelijk te maken. Er zo zijn er vast nog wel meer praktische en concrete dingen te benoemen die het realiseren van studentenkamers kunnen vergemakkelijken.

Een ander heel belangrijk punt om ook studentenhuisvesting financieel haalbaar te laten zijn in steden waar grote krapte aan huisvesting is, is het opplussen van het aantal woningwaarderingspunten. Dit betekent dat je in deze schaarstegebieden een hogere huur kunt vragen. Hiermee kun je komen tot kleine studenteneenheden, waarin het aantrekkelijker wordt om te investeren. Dit is momenteel niet het geval om dat de huren flink achter zijn gebleven bij de marktprijzen. Eventuele investeringen in woningen die bedoeld zijn voor de studentenverhuur kunnen eenvoudigweg niet uit. Door hier een aantal punten bij op te tellen, kunnen hogere, meer marktconforme huren worden gevraagd waardoor het weer aantrekkelijk wordt om in (studenten)huisvesting te investeren. Bovendien kan hierdoor de woonkwaliteit verbeteren.

Nog voor de zomer komt minister Donner met een knelpuntennotitie over studentenhuisvesting. In ieder geval hier alvast een indruk van mijn inbreng.