Schriftelijke vragen over vrijheidsbeperkende maatregelen in zorginstellingen - Hoofdinhoud
15 maart 2011 - Vandaag heb ik samen met Agnes Wolbert schriftelijke vragen gesteld over vrijheidsbeperkende maatregelen in zorginstellingen. Dit naar aanleiding van een interview in de nieuwsbrief van het Centrum voor Consultatie en Expertise.
De vragen kunt u hieronder lezen en worden binnen 3 weken beantwoord.
Vragen van het lid Bouwmeester en Wolbert (PvdA) aan de minister van VWS over vrijheidsbeperkende maatregelen in zorginstellingen.
1.
Kent u het interview 'Vinger aan de pols houden bij complexe zaken' (1) (nieuwsbrief site CCE)?. Wat vindt u ervan, dat de ongeveer 40 zorginstellingen die door het CCE werden aangemerkt als instelling waar cliënten afgezonderd of in afzondering leven en/of gefixeerd worden, pas na de commotie over Brandon en door tussenkomst van het CCE bovenaan het bezoeklijstje van de inspectie zijn geplaatst?
2.
Zou het kunnen, dat de directies van deze instellingen eigenlijk niet goed genoeg op de hoogte waren van de precieze gang van zaken rond de clienten die in hun instellingen geïsoleerd worden, als de waarneming van het CCE is dat de bestuurders in eigen instelling nog eens nagegaan zijn hoe de praktijk er in de eigen organisatie eruit ziet?
3.
Vindt u niet, dat de inspectie altijd ingelicht moet zijn zodra vrijheidsbeperkende maatregelen worden toegepast?
4.
Vindt u niet ook, dat de inspectie bij toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen frequenter en diepgaander contact met deze instellingen zou moeten houden, gezien het gegeven dat in het geval van Brandon de inspectie zich twee jaar lang niet op de hoogte heeft gesteld van zijn levensomstandigheden?
5.
Wat vindt u van de uitspraak van de directeur van het CCE dat complexe vragen op tijd zouden moeten worden aangemeld bij het CCE, namelijk zodra er sprake is van handelingsverlegenheid en dus altijd bij vrijheidsbeperkende maatregelen? Welke instrumenten kunt u inzetten zodat instellingen eerder gaan onderkennen dat er sprake is van handelingsverlegenheid?
6.
U zou voor 1 maart 2011 een reactie geven op de aangenomen motie Wolbert cs (nr 201124170 nr 114), die ook gaat over het breder en eerder inzetten van de expertise van het CCE, wanneer komt die brief?
7.
De directeur van het CCE spreekt in het interview over terugval van clienten en het opnieuw overgaan op vrijheidsbeperkende maatregelen bij dezelfde client; is bij u bekend in hoeveel gevallen de inzet van het CCE eenmalig is en bij welk percentage van de clienten het CCE regelmatig moet terugkomen? Bent u het met ons eens dat berusting in machteloosheid ten alle tijde tegengegaan moet worden en dat in dit kader vooral de situatie van de cliënten waarbij terugval of langdurige vrijheidsbeperking aan de orde is, extra nauwgezet gevolgd moeten worden?
8.
Zijn er instellingen die vaker en langer vrijheidsbeperkende maatregelen toepassen dan andere, terwijl ze qua cliëntenpopulatie vergelijkbaar zijn? Kunt u iets zeggen over de kenmerken van deze instellingen qua cultuur, structuur en specialisatie?
Links