Turkije: Europees parlement heeft kritiek op hervormingsproces

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op woensdag 9 maart 2011, 3:50.

Vandaag heeft het Europees Parlement met grote meerderheid het rapport van Ria Oomen-Ruijten over de onderhandelingen tussen de EU en Turkije aangenomen. Over drie maanden zijn er parlementsverkiezingen in Turkije en Ria Oomen-Ruijten geeft in haar rapport een aantal prioriteiten mee voor de nieuwe Turkse regering en het nieuwe Turkse Parlement. Alleerst benadrukt zij de noodzaak van consensus tussen regeringspartijen en oppositie over de noodzakelijke hervormingen. "Regering en oppositie zouden bijvoorbeeld een compromis moeten vinden over de noodzakelijke herziening van de Turkse grondwet" aldus Ria Oomen-Ruijten.

Zij heeft ook kritiek op de achteruitgang van de vrijheid van meningsuiting: Checks en balances zijn de basis van het democratisch systeem: "'Persvrijheid is van wezenlijk belang voor het goed functioneren hiervan"

Zij vindt de symbolische stappen die Turkije heeft gezet richting de normalisatie van de relaties met minderheden een goede zaak.. Maar dialoog alleen is niet voldoende, de Alevieten en Christelijke minderheden hebben concrete stappen nodig. "Verder roep ik de Turkse regering op verder te gaan met het oplossen van het Koerdische probleem". aldus Ria Oomen-Ruijten.

Verder moet gewerkt worden aan de verbetering van de rechten van vrouwen. Er bestaat goede wetgeving tegen huiselijk geweld en eerwraak maar het schort aan de uitvoering en handhaving. Ook roept Ria Oomen-Ruijten de politieke partijen op de komende verkiezingen te gebruiken om vrouwenparticipatie in de politiek te vergroten.

Voor wat betreft de blokkade op de uitvoering van het Ankara Protocol zegt Ria Oomen-Ruijten dat dit cruciaal is voor de relatie tussen de EU en Turkije omdat het protocol de verhouding met Cyprus normaliseert. Alleen de Turkse regering kan deze blokkade wegnemen.

Ria Oomen-Ruijten is positief over de actieve rol van Turkije in de regio en zij roept Catherine Ashton, de EU Hoge buitenlandvertegenwoordiger, op om hechter met Turkije te gaan samenwerken.

Ria Oomen-Ruijten reageerde ook op een aan haar gerichte open brief die vorige week in de Turkse media is verschenen: "Politici en rechtelijke autoriteiten moeten zeer voorzichtig omgaan met het thema persvrijheid. Internet is onderdeel van het medialandschap an wetten die de persvrijheid beperken moeten worden aangepast. Het vandaag aangenomen rapport is hierin zeer duidelijk." aldus Ria Oomen-Ruijten.

Tot slot reageerde zij ook op recente ontwikkelingen rondom onderzoek naar vermeende coupe-plannen zoals "Ergenekon" en "Sledgehammer". Zij vindt dat het justitieel onderzoek hiernaar het vertrouwen in het Turks justitieel apparaat kan versterken. Daarom is zij bezorgd over de lange termijnen van voorarrest en benadrukt zij dat alle verdachten de gebruikelijke rechten niet onthouden worden. Zij is in dat kader ook bezorgd over de lange duur van het vooronderzoek en verwacht dat de gevangenneming van bekende journalisten zoals Nedem Sener en Achmet Sik contraproductief zal werken en dus de geloofwaardigheid in de onafhankelijke rechtspraak eerder afbreuk zal doen