Jansen vs De Boer: energielabel

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op maandag 7 maart 2011, 20:01.

Beste Paulus, laat ik beginnen te zeggen dat ik me toch een beetje verbaas over jouw enthousiasme. Door meer punten toe te kennen aan energiezuinige sociale huurwoningen wordt de huur voor deze woningen hoger. Daarom is het door dit voorstel straks nog maar de vraag of de laagste inkomens nog in aanmerking kunnen komen voor een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning. Een vraag die je zelf hebt gesteld en uitvoerig hebt toegelicht en berekend.

Bovendien stelde je terecht dat een verhoging zelfs hoger kan uitvallen dan de energiebesparing. Gelukkig ligt er op het eerste punt een toezegging van de minister dat nieuwbouwwoningen bereikbaar moeten blijven voor lagere inkomens. Net als de SP vertrouwt de VVD op de toezegging van de minister. Inhoudelijk heeft de VVD echter meerdere bezwaren.

De VVD heeft een praktisch en principieel probleem met het gegeven dat verhuurders bij het uitblijven van investeringen in energiezuinigheid, een huurverlaging kunnen krijgen. Dit is verre van liberaal, en een inbreuk op het eigendomsrecht. We kunnen niet in de portemonnee van de eigenaar/verhuurder kijken, en dus niet op diens stoel gaan zitten. Zeer onwenselijk. Bovendien raak je met een vermindering van huurinkomsten verder af van het beoogde doel, namelijk investeringen in energiezuinigheid.

Vervolgens is het de vraag of de systematiek voor het bepalen van de energieprestatie voor de nieuwbouw aansluit op de systematiek van het energielabel. Daarnaast moet er nog een labeltechniek voor nieuwbouw komen. Kortom, er blijft nog wat te wensen over. Laat onverlet dat ik onder de indruk ben van souplesse van de SP in dit verband!

Groeten, Betty