De Boer vs Jansen: verkoop sociale huurwoningen

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) JansenĀ i, gepubliceerd op woensdag 2 maart 2011, 14:01.

dubbelcolumn op nvm.nl d.d. 28 februari 2011

Ha die Betty, grappig dat je de woningcorporaties wil verplichten om hun beste woningen ver onder de marktwaarde te verkopen. Dat lijkt me toch strijdig met twee heilige koeien van het liberale gedachtegoed: 1. Het eigendomsrecht mag door de overheid nooit worden aangetast en 2. De waarde van een goed wordt bepaald op de markt. Wat is er aan de hand: heeft de VVD een flexibele geest of een dubbele moraal?

Het klopt dat 25 procent van de huurders in principe wel belangstelling heeft om hun woning te kopen, als die maar goedkoop genoeg is. Corporatiekoepel Aedes heeft twee jaar geleden nagegaan hoeveel huurders nog steeds belangstelling hebben voor de koop van hun woning als ze 90 procent van de marktwaarde moeten betalen. Dat percentage schommelde tussen de 5-10 procent, afhankelijk van de regio. Bij concrete verkoopacties van corporaties lag het percentage nog ver daaronder.

Je vergeet nog iets. Veel (oudere) eigen-woningbezitters willen graag overstappen naar een huurwoning. Heeft de VVD daar geen boodschap aan?

Een eigen woning maakt je niet tot een beter mens en een huurwoning niet tot een loser. Het omgekeerde is trouwens ook niet waar. Wat de SP betreft moet de overheid geen voorkeur hebben voor huren of kopen: dat mag iedereen lekker zelf uit maken. En laat de corporaties zelf bepalen welke woningen in aanmerking komen voor verkoop en welke niet. Een korting op de marktwaarde die gekoppeld is aan het aantal jaren dat iemand gehuurd heeft lijkt me prima, binnen de maxima die daarvoor binnen de wet gesteld zijn.

Met liberaal-socialistische groeten,

Paulus