Schriftelijke vragen gesteld over het sluiten van De Doggershoek

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester i, gepubliceerd op maandag 28 februari 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Vandaag heb ik samen met Nine Kooiman van de SP schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Het betreft het mogelijk sluiten van de Justitiële Jeugdinrichting De Doggershoek.

De vragen kunt u hieronder lezen en worden binnen 3 weken beantwoord.

Vragen van de leden Kooiman (SP) en Bouwmeester (PvdA) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over het sluiten van de Doggershoek

1.

Is het waar dat de Rijksinrichting voor Jongeren De Doggershoek in Den Helder per 1 maart 2011 wordt gesloten en dat het niet is gelukt alternatieven te vinden voor deze inrichting?

2.

Bent u nog steeds van mening 'dat het doodzonde is dat een goed werkende jji als De Doggershoek in Den Helder zou moeten sluiten' en 'dat je dit eigenlijk niet zou moeten doen'? 1)

3.

Kunt u uiteen zetten welke alternatieven zijn onderzocht, hoe die verkenningen zijn verlopen en waarom deze toch zijn mislukt?

4.

Welke mogelijke alternatieven voor De Doggershoek zijn nog wel aan de orde? Wat zijn uw verwachtingen op dit punt, om hoeveel plekken gaat het en op welke termijn verwacht u hierover duidelijkheid te kunnen geven?

5.

Waarom betrekt u het personeel van De Doggershoek niet of nauwelijks bij uw plannen, ondanks toezeggingen om beter te communiceren met de medezeggenschapsorganen?

6.

Hoeveel medewerkers uit de Doggershoek zijn al naar ander werk toegeleid?

7.

Per wanneer treedt fase 3 van 'gedwongen mobiliteit' in werking? Is er nog steeds sprake van een vertragingstermijn voor het personeel van twaalf tot achttien maanden voordat de eindfase is bereikt? Zijn gedwongen ontslagen nog steeds 'ver weg'? 2)

8.

Is het waar dat de justitiële jeugdinrichting in dezelfde regio, Amsterbaken, momenteel behoorlijk vol zit en dat hiervoor zoveel aanmeldingen zijn dat de jongeren nauwelijks op tijd geplaatst kunnen worden? Zo ja, is er dan op dit moment nog wel een goede reden om De Doggershoek volledig buiten gebruik te stellen?

9.

Bent u bereid om intensief te zoeken naar mogelijke alternatieven voor personeel en gebouw, met name vanuit het oogpunt van behoud van werkgelegenheid in deze regio, gelet op de toezeggingen die hierover zijn gedaan in het verleden? Bent u bereid de Kamer hierover eerder dan juni dit jaar te informeren? Zo niet, waarom niet?

  • 1) 
    Tweede Kamer, vergaderjaar 2010-2011, 24 587, nr. 412
  • 2) 
    Tweede Kamer, vergaderjaar 2010-2011, 24 587, nr. 412 “Als de Kamer instemt met de besluitvorming die ik zou willen inzetten, dan zit er ook voor het personeel van rijksinrichtingen zoals De Doggershoek, die op 1 maart wordt gesloten, nog een vertragingstermijn in van twaalf tot achttien maanden, voordat er daadwerkelijk een eindfase is bereikt. Het optimisme dat ik had toen ik begon te zeggen dat ik zocht naar alternatieven ben ik in ieder geval vandaag niet kwijtgeraakt als ik zie wat we vandaag voor De Doggershoek lijken te kunnen bereiken. Gedwongen ontslagen zijn wat mij betreft nog ver weg, maar ik ga ze niet uitsluiten.

In fase drie is er sprake van gedwongen mobiliteit. Dan kan het zo zijn dat mensen verplicht worden om een functie te aanvaarden. Ik meen dat zij één keer kunnen weigeren. Maar we zijn één tot anderhalf jaar verder voordat dit gaat spelen. Wij hebben dus wel even de tijd om hieraan te werken. Het is niet zo dat we staan te springen om in de gedwongen fase terecht te komen. Na het werkbezoek aan de Doggershoek, zou dat mij ook wel pijn doen.”