Verlaging huurprijsgrens van € 653,- naar € 550,-

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op dinsdag 22 februari 2011.

Vanaf 1 januari jl mogen corporaties geen woningen meer toewijzen aan huishoudens met een inkomen hoger dan € 33.614,-, althans niet onder staatssteun. Hier is een marge van 10% die ze mogen toewijzen aan huishoudens met een hoger inkomen. De Europese beschikking heeft te maken met het feit dat corporaties staatssteun ontvangen. Met deze beschikking worden de corporaties daadwerkelijk gedwongen om zich te richten op hun oorspronkelijke kerntaak.

Naast de inkomensgrens van € 33.614,- is er ook een huurprijsgrens opgenomen in de beschikking van woningen tot een huur van € 653,-. Dit houdt kort gezegd in dat corporatiewoningen met een huurprijs tot € 653,- in aanmerking komen voor staatssteun. Dit beslaat ongeveer 97% van de corporatiewoningen. En hier zit hem nu net het probleem.

Een hele groep mensen met een modaal inkomen dreigt hierdoor buiten de boot te vallen. De corporaties mogen immers best aan hogere inkomens verhuren, maar dan moet deze huurprijsgrens van € 653,- eerst naar beneden worden bijgesteld. De Tweede Kamer kan hier in meerderheid toe besluiten.

Hiernaast zullen de corporaties marktconforme rente moeten betalen voor deze commerciële activiteiten, net als commerciële verhuurders. Anders kunnen corporaties nog niet aan deze groep mensen verhuren. Dit is niet meer dan billijk. Volgens de website van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw gaat het om een huurverhoging van € 18,- in de maand.

Het grote voordeel is dat een grote groep huurwoningen weer beschikbaar komt voor de groep middeninkomens. De groep corporatiewoningen beslaat in aantal 2,4 miljoen woningen, en daarmee 40% van de totale woningmarkt. Dit is een hele hoop en daarvan kan best een gedeelte commercieel verhuurd worden, maar dan ook tegen commerciële rentetarieven en niet met staatssteun.

Ik wil dan ook pleiten voor een verlaging van de huurprijsgrens voor staatssteun van € 653,- naar € 550,-. Dan zijn we al een heel eind in de goede richting en kunnen inkomens van € 33.614,- tot € 43.000,- ook door corporaties gehuisvest blijven worden.