Aanpassing puntentelling woningwaardering

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) JansenĀ i, gepubliceerd op zaterdag 19 februari 2011, 12:32.

Deze week is de Kamer begonnen met het debat over een wijziging van de Uitvoeringswet Huurprijzen Woonruimte. De puntentelling voor verwarming en energieprestatie wordt aangepast, waarbij de hoeveelheid punten voortaan gebaseerd wordt op het energielabel.

door isolatie en zuinige installaties kunnen de huurders van bestaande woningen beschermd worden tegen de stijging van de stookkosten

Die aanpassing is in een aantal opzichten een verbetering, maar heeft ook een paar ernstige schaduwkanten. De nieuwe puntentelling werkt sterk verhogend op het aantal punten voor nieuwbouwwoningen, waardoor nieuwe wijken op slot dreigen te gaan voor huurders met een bescheiden inkomen. Ik wil dat de liberalisatiegrens en de huurtoeslaggrens worden aangepast aan de nieuwe puntentelling.

Een tweede minpunt van de voorgestelde puntentelling is de zeer ongunstige uitwerking voor kleinere woningen. Dat wordt veroorzaakt doordat het aantal toegekende punten alleen nog afhankelijk is van het energielabel en niet meer van de grootte van de woning. In de bestaande regeling is dat nog wel het geval. Zo zal het aantal punten voor kleine woningen met 30% stijgen, tegen ca. 4% voor grote woningen. Bijkomend effect is dat het voor verhuurders aantrekkelijker wordt om kippenhokken te bouwen in plaats van ruime woningen die ook geschikt zijn voor gezinnen.

Afgelopen dinsdag was de inbreng in eerste termijn van de Kamer. Lees hier het stenogram:

Het debat wordt voortgezet op 3 maart. Bij die gelegenheid zal ik een aantal verbetervoorstellen indienen op onze kritiekpunten.