De Boer vs Jansen: huurprijsgrens

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op zaterdag 19 februari 2011, 11:31.

Dubbelcolumn voor nvm.nl d.d. 15 februari 2011

Beste Betty, Zo ken ik de VVD-weer: liberaliseer de woningmarkt en alles komt goed! Helaas: het tegendeel is het geval. De liberalisatiegrens ligt nu op 142 woningwaarderingspunten, wat overeenkomt met €653 huur per maand. Als huurder heb je dan ook geen recht meer op huurtoeslag. Een nieuwbouwwoning van 60m2 die voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit komt nu al uit op meer dan 142 punten.

Als deze week de wetswijziging over de waardering van het energielabel wordt aangenomen komt daar nog gemiddeld 25 punten bovenop. Zo kan je slechts een vrijgezellenflatje bouwen binnen het sociale segment. Eengezinswoningen zijn uitgesloten, maar zelfs middelgrote flats en aangepaste ouderwoningen kan je vergeten. Iedereen met een inkomen onder de €33.000 is in de toekomst veroordeeld tot een kippenhok.

En de mensen met een inkomen vlak daarboven gaan €150 tot €200 per maand extra betalen voor hetzelfde huis, omdat de VVD niet wil dat corporaties gebruik maken van een contragarantie van de staat op leningen van corporaties. De staat doet dat wel –kosteloos- bij de Nederlandse Hypotheek Garantie en ook bij de bouw van nieuwe kerncentrales mogen wij belastingbetalers tot in de eeuwigheid borg staan voor de risico’s van eindberging. Ik bespeur hier een ernstige vorm van schizofrenie, moet ik op zoek naar professionele hulp voor jullie?

Groeten, Paulus