Europese Commissie moet Albanië onder curatele stellen - Hoofdinhoud
GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen wil dat de Europese Commissie de druk op de politieke leiders van Albanië opvoert. Als zij niet snel met een oplossing komen voor de politieke crisis moet de Europese Unie Albanië onder curatele stellen. Dat kan door Albanië de zeggenschap te ontnemen over de besteding van Europees geld om Albanië klaar te stomen voor EU-lidmaatschap. Dinsdagavond debatteert het Europees Parlement met de Europese Commissie over de politieke crisis in Albanië.
Doden bij demonstratie
In januari vielen vier doden bij een demonstratie van de oppositie, een nieuw dieptepunt in een al jaren slepend conflict tussen de coalitie en oppositie. De Europese Unie riep na dit afschuwelijke drama met klem op tot een constructieve dialoog tussen beide partijen, maar vorige week gingen kamerleden van beide partijen in het parlement met elkaar op de vuist. Marije Cornelissen: “Het is ongelofelijk dat zelfs vier doden de politieke leiders niet doen beseffen dat het zo niet langer kan.”
Stok achter de deur
Er is een speciale EU-gezant aangesteld om coalitieleider Sali Berisha en oppositieleider Edi Rama om de tafel te krijgen. Cornelissen vindt het tijd voor een flinke stok achter de deur om in deze gesprekken tot resultaat te komen. Het opschorten van visavrij reizen voor Albanezen is volgens haar onacceptabel. “Daarmee wordt het volk getroffen, niet de leiders. De Europese Unie moet een sanctie in het vooruitzicht stellen die burgers ontziet en de politieke leiders raakt. Het overnemen van zeggenschap over de EU-gelden die Albanië krijgt om zich voor te bereiden op toetreding tot de Europese Unie is zo’n sanctie. Projecten om bijvoorbeeld de economie en infrastructuur te verbeteren kunnen gewoon doorgaan, maar de politici staan dan buiten spel”, aldus Cornelissen.
Europese democratie
Marije Cornelissen spreekt deze week afzonderlijk met zowel oppositieleider Edi Rama, als met minister Genc Pollo van de coalitiepartij. “Van hen hoop ik te horen welke mogelijkheden zij zien om tot overeenstemming te komen, in het belang van het Albanese volk. Het beste is natuurlijk dat de partijen er onderling uitkomen, zoals dat hoort in een Europese democratie.”